Посљедице повећања најниже плате и корона епидемије

20.07.2020. 20:38
0
ИЗВОР: Srpska.info

Загарантовани минималац од 520 конвертибилних марака у Републици Српској прима 33.529 запослених, што је готово дупло више него прије повећања прага најниже плате.

Влада РС повећала је најнижу плату са 450 на 520 конвертибилних марака крајем прошле године и та одлука је у примјени од јануара.

Док су синдикалци који и јесу заговарали повећане минималца и на већи износ тврдили да се по том принципу морају повећати и све остале радничке плате у привреди, послодавци су тврдили да од тога нема ништа и да ће се само повећати број запослених са минималцем, поручујући да ће плату повећати свако ко буде могао и да држава нема ништа с тим.

У пракси се управо то и десило, мада то не одражава реално стање, већ само на папиру, односно држави. Јавна је тајна, што потврђују у синдикату, али и послодавци, да ријетко ко прима само минималац. Други дио плате добију на руке, чиме послодавци избјегавају плаћања пореза и доприноса, односно свјесно чини кривично дјело.

Посљедњи подаци о исплаћеним минималним платама односе се на април, јер Пореска управа РС није обрадила податке за мај, а и априлске плате нису обрађене за све кориснике и недостаје један мањи број осигураника.

По тим подацима, плату мању од минималне примило је готово 17.000 запослених, а ријеч је о онима који су пријављени на мање од 40 сати седмично или су били на боловању.

У Унији удружења послодаваца РС и Савезу синдиката РС кажу да је број радника који примају званично најнижу плату у априлу повећан и због епидемиолошке ситуације у РС, односно мјера које су тада биле на снази.

– Познато је да је у априлу одређеним дјелатностима био забрањен рад због спречавња ширења вируса корона. Држава је платила минималне бруто плате таквим радницима уз услов да не буду отпуштени. Пошто нису радили, добили су само минималну плату – каже за Српскаинфо Тане Пеулић, потпредсједник Савеза синдиката РС за привреду.

Од половине марта до половине маја био је забрањен рад многим предузетницима, занатлијама и свим угоститељским објектима. Одређен период нису радиле ни све трговачке радње, као и неке друге привредне дјелатности.

– У мојој грани, металској индустрији РС, тамо гдје постоје синдикалне организације, није било смањења плата у ових протеклих неколико мјесеци, изузев у једној фирми. Синдикат и управа „Превента“ из Сребренице су постигли договор да само за један мјесец, у мају, буду исплаћене нешто ниже плате за оне који имају примања већа од 600 КМ – објашњава Пеулић.

Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца РС, за Српскаинфо потврђује оно што кажу у Синдикату, наводећи да је тешко очекивати неке позитивне помаке у привреди у наредном периоду.

– Чињеница је да започињу неки откази, неке гране не могу да издрже, а у наредних пола године за очекивати је да дође до повећаног броја незапослених у РС. Зато јер од проласка короне нема ништа у скорије вријеме, а то се све рефлектује на привредна кретања – напомиње Тривић.

Послодавци су уз асистеницу државе издржали три – четири мјесеца да не отпуштају раднике, али ситуација се, како каже, ништа не поправља на тржишту. Најгоре што су очекивали јесте да ће се у шестом и седмом мјесецу то поправити.

Коментари 0
Повезане вијести
Инвалидску пензију у Српској примају 34.984 корисника, највиша премашује 2.000 КМ Инвалидску пензију у Српској примају 34.984 корисника, највиша премашује 2.000 КМ
Трошак мање за најугроженије пацијенте Трошак мање за најугроженије пацијенте
У Српској поскупљује брашно У Српској поскупљује брашно
Најчитаније
  • Српски Колорадо јединствен у Европи: Чудо природе за које многи нису чули (ВИДЕО)
    13h 7m
    0
  • Божовић: Гласати одговорно и поштено за тим који је у Источну Илиџу довео привреднике и нова радна мјеста
    18h 45m
    1
  • Служен парастос за погинуле и умрле припаднике Српске гарде Илиџа (ФОТО)
    22h 30m
    0
  • Ванилице са орасима
    19h 34m
    0
  • Шахиста Предраг Батинић првак Града Источно Сарајево
    14h 38m
    0