Послодавац пристао да пријави породиљу уз услов да она плаћа доприносе, а онда јој дао отказ

25.09.2019. 19:46
0
ИЗВОР: Блиц Жена, РТС

Случај породиље из Србије која је плаћала доприносе да би је послодавац пријавио добио је наставак. Снежана Пешовић је добила отказ, пише РТС.

– Ја 1. августа добијам отказ. То сазнајем из инспекције рада, позвао ме је начелник и рекао ми је да сам одјављена. На моје питање како је то могуће, јер сам ја и даље на породиљском одсуству, нису имали информацију како се то десило – рекла је за РТС Снежана Пешовић која не само да је добила отказ него је и ретроактивно одјављена – за годину дана уназад.

– Мој послодавац је мене 1. августа одјавио закључно са датумом 14. септембар 2018. То је био први дан мог породиљског одсуства – истакла је за Јавни сервис Снежана која је дуже од деценије радила “на црно”, а када је остала у другом стању, тражила је од послодавца да је пријави, због здравствене књижице која јој је била неопходна.

Послодовац је пристао да је пријави, али уз услов да она плаћа доприносе. То је на мјесечном нивоу значило сљедеће: она му је уплаћивала 26, а од њега добијала 30 хиљада динара. Да ствари буду горе, он јој плату и доприносе за два и по мјесеца није уплаћивао иако је она редовно плаћала оно што је договор налагао.

– Не могу да се вратим на посао, а не могу ни да тражим други посао, с обзиром на то да ја никакав документ нисам добила. Ја се водим и као запослена и као породиља у отказу. Тако да сам тренутно без примања, посљедњу плату сам примила 13. септембра – нагласила је Снежана којој је дан након посљедње плате 14. септембра истекло породиљско одуство (она је сутрадан, како је рекла, отишла да се јави на посао, Међутим, фирма у којој је радила јесте и даље активна у АПР, али су сви објекти њеног бившег послодавца затворени).

– Како је све могуће?”, то је било питање које су многи постављали читајући причу о Снежани, а то се питају и сада: “Како је могуће да је на крају и отпуштена?”.

Бранкица Јанковић, повјереница за заштиту равноправности, истакла је да је недопустиво да се током породиљског одсуства жени да отказ.

– Када се госпођа Пешовић обратила 1. августа, ми смо већ 6. августа поднијели тужбу суду и покренули стратешку парницу. У међувремену је суд затражио да уредимо тужбу. Између осталог и да се утврди да је ово акт дискриминације, односно да се утврди да је дискриминаторно поступање између осталих и то што сте дали жени отказ за вријеме трајања породиљског и одсуства ради његе дјетета, које је апсолутно забрањено нашим Законом о раду, активирајући отказ за који се основано сумња да је потписан као бланко отказ. Дакле, овдје имамо вишеструко кршење бројних права из радног односа, али и кршење Закона о забрани дискриминације –  изјавила је за РТС Бранкица Јанковић, повкереница за заштиту равноправности, која је у Снежанино име покренула стратешку парницу против послодавца пред Вишим судом.

Ускоро се очекује прво рочиште, али је горући проблем то што ни Снежана ни њено дијете немају овјерене здравствене књижице.

– Уколико је у брачном односу, може се пријавити преко супруга, под условом да је он у радном односу. Уколико није, по основу приоритета, као незапослено лице или по основу порођаја у трајању од годину дана – рекао је за РТС Немања Великић из Републичког фонда за здравствено осигурање.

Снежана не може да ни на ове начине овјери ни своју књижицу јер од послодавца није добила рјешење о прекиду радног односа, па самим тиме не може да се пријави ни на евиденцију Националне службе за запошљавање преко супруговог осигурања.

Почетком октобра биће тачно годину дана од рођења дјетета па ни по том основу неће моћи да добије здравствену књижицу, пише РТС.

Ту је још један проблем. Она је за вријеме породиљског одсуства добијала мјесечну надоканду од 10.633 динара. Међутим, уколико се њена жалба против отказа не усвоји и она буде одјављена са осигурања ретроактивно за претходних годину дана, мораће да врати тај новац.

Коментари 0
Повезане вијести
Познато колико ће Бајерн платити Тухелу за пријевремени раскид сарадње Познато колико ће Бајерн платити Тухелу за пријевремени раскид сарадње
Породиља преминула два дана послије царског реза Породиља преминула два дана послије царског реза
Масовни откази у Њемачкој: Укида се 16.000 радних мјеста Масовни откази у Њемачкој: Укида се 16.000 радних мјеста
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    21h 23m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 56m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    19h 22m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 35m
    0
  • Партизан мијења име!
    12h 4m
    4