Послодавци: Потребно продужење забране извоза трупаца, огревног дрвета и пелета

16.09.2022. 14:36
1
ИЗВОР: capital.ba

Унија удружења послодаваца Републике Српске позвала је данас представнике власти да на још 45 дана забране извоз трупаца, огревног дрвета и пелета наводећи да огромне количине пелета и огревног дрвета налазе у складиштима оних који очекују укидање забране како би тај сортимент извезли по енормно високим цијенама.

Из Уније су саопштили да у овом тренутку, цијена палете цијепаног огревног дрвета припремљеног за њемачко и италијанско тржиште на нашем тржишту износи 250 конвертибилних марака, док се на поменутим страним тржиштима може продати за 250 евра.

- Свједоци смо да поједине компаније на складишту имају огромне количине цијепаног огревног дрвета и жале се да им дрво пропада, док са друге стране ’Еко-топлане’, ХИ ’Дестилација’ Теслић и ’РС Силикон’ немају довољно сировине да одрже производњу или да обезбиједе довољне количине дрвета за гријну сезону. Такође, поједине јавне установе, школе и становништво нису у могућности да купе овај сортимент, чиме се угрожава гријање ученика и становништва у Републици Српској - наводи се у саопштењу.

Упозорили су и да већ дуже вријеме, извођачи радова своје услуге од „Шума Републике Српске“ наплаћују тако што од овог јавног предузећа узимају дрво, а не новац.

На такав начин, додају, јавно предузеће је дошло у незавидан положај и практично је уцијењено од стране појединих извођача радова да се само њима морају испоручивати шумски дрвни сортименти.

- Сада је цијена огревног дрвета и пелета на тржишту Западне Европе, а због енергетске кризе, досегла изузетно високу цијену. Из тог разлога, огромна је тражња за овим шумским дрвним сортиментом. Углавном се овај сортимент налази на складишту оних који очекују скидање забране извоза како би тај сортимент извезли по енормно високим цијенама, а становништво, топлане и привредна друштва која годинама тај сортимент користе као основну сировину остали су без потребне сировине, и тешко да ће и у будућности бити у прилици да се снабдију - истиче се у саопштењу.

Унија удружења послодаваца Републике Српске упозорава да ће у случају укидања забране извоза, пелет и огревно дрво достићи цијену која није прихватљива за домаће становништво.

- Имајући у виду све наведено, молимо Владу Српске да настави са заштитом интереса становништва и привреде Српске путем забране извоза трупаца, цијепаног огревног дрвета и пелета, као и да предузме мјере које ће омогућити „Шуме РС“ да на најефикаснији начин располаже јавним добром. Предлажемо да се забрана продужи за 45 дана док се не обезбиједе потребне количине дрвета за привреду и становништво - истиче се у саопштењу.

Претходно је данас и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске затражило да се забрана извоза продужи.

 

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Nitro 16.09.2022. 20:59
    Zabranit jednim te istim kriminalcima da izvlace sumu satrase sve ,prvo podmirit domace stanovnistvo ogrevom pa njima sta ostane za mljevenje peleta i izvoz drva preko grane pojedini su od sumokradica postali kandidati na izborima narode olovke u ruke i sektase patosirajte
Повезане вијести
Након минималца, прашину подигао и топли оброк од 220 КМ мјесечно Након минималца, прашину подигао и топли оброк од 220 КМ мјесечно
Додик мијења причу, све је ближи ставовима послодаваца Додик мијења причу, све је ближи ставовима послодаваца
Послодавци да измире обавезе Послодавци да измире обавезе
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    16h 6m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 50m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    9h 35m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    6h 34m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    6h 40m
    0