Посмртни остаци царске породице Романов аутентични

21.07.2020. 08:40
0
ИЗВОР: Sputnik

Историјско-архивска експертиза, која је обављена у оквиру истраживања убиства породице Романових, потврдила је аутентичност "јекатеринбуршких посмртних остатака", изјавио је шеф одјељења за помоћне и специјалне историјске дисциплине Руског државног универзитета за хуманистичке науке Евгеније Пчелов, који је учествовао у истраживању.

Он је објаснио да је експертиза, између осталог, извршена на основу докумената истраге бјелогардејаца и бројних свједочења учесника у убиству и скривању тијела.

Према његовим ријечима, у истраживању је учествовала група експерата историчара, који раде с историјским изворима и знају како да их анализирају.

- Анализирано је преко двије хиљаде историјских извора -  писаних, фотографских, па чак и аудио-снимака. Изузетно велики комплекс докумената прикупљен из преко 15 руских и страних архива. Пронађени су и неки нови документи, а неки документи, на које претходници нису посебно обраћали пажњу, анализирани су поново - рекао је саговорник агенције.

Од убиства цара Николаја II и његове породице 17. јула навршиле су се 102 године. У њихову част, у Русији су организоване литије и молебани.

Убиство Романових

Николај II, његова супруга и петоро дјеце, убијени су 1918. године по наређењу бољшевика, послије Октобарске револуције. Њихова тијела су бачена у рударско окно, а затим на брзину закопана у близини Јекатеринбурга, на Уралу.

Више од 70 година нико није знао гдје је тачно сахрањена царска породица. Причу о убиству царске породице прате разне верзије, истинита и лажна свједочења учесника, бројне легенде и мистерија о томе да ли је неко од Романових, ипак, преживио.

Званично призната експертиза каже да је "ДНК анализом доказано да су у близини Јекатеринбурга пронађени остаци чланова царске породице". На годишњицу стријељања, 17. јула 1998. године, сахрањени су уз највеће државне почасти у Петропавловској цркви у Санкт Петербургу, гдје почивају сви Романови.

Руска православна црква је 2000. године канонизовала чланове царске породице.

Коментари 0
Повезане вијести
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    20h 43m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    9h 56m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    9h 27m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    9h 50m
    0
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    5h 43m
    0