Постављене соларне клупе у Источном Новом Сарајеву

24.07.2020. 15:40
0
ИЗВОР: СРНА

У Градском парку Гаврило Принцип и на Тргу Србије у општини Источно Ново Сарајево постављене су паметне соларне клупе које корисницима омогућавају УСБ и бежично пуњење мобилних телефона, таблета и блутут повезивање, изјавио је начелник Љубиша Ћосић и додао да је у плану постављање још једне клупе у парку који је у изградњи.

Клупе посједују компатибилан рутер који подржава интернет везу преко 4Г модема или етернет адаптера, као и блутут звучник, те омогућава дијељење жељеног аудио-садржаја.

Захваљујући сунчевој енергији коју соларни панели спроводе до батерије, пуњење уређаја могуће је током цијелог дана, док се вишак енергије похрањује и омогућава несметан рад до чак 10 дана у случају лошијих временских услова.

Ћосић је рекао да су на Тргу већ постављене инсталације за два пуњача за електромобиле, а ради се и на паметној расвјети у Дечанској улици и новом парку, која ће имати могућност модуларног управљања.

- Због појаве вируса корона и слабијег пуњења буџета, ове године не можемо да реализујемо пројекат `Е-паркинга`, који подразумијева наплату паркинга путем електронских паркомата и адекватног софтвера за паркирање. Имајући у виду да смо усвојили трогодишњи програм, сигуран сам да ће општина идуће године наставити његову реализацију - рекао је Ћосић.

Постављање соларних клупа и радови који су у току, за шта је из општинског буџета издвојено готово 150.000 КМ, у складу су са циљевима програма општине Источно Ново Сарајево „Паметан град 2020-2023“.

Коментари 0
Повезане вијести
Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО) Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
У суботу привремена обустава саобраћаја у Источном Новом Сарајеву У суботу привремена обустава саобраћаја у Источном Новом Сарајеву
У суботу трка за основце у Источном Новом Сарајеву, пријаве у току У суботу трка за основце у Источном Новом Сарајеву, пријаве у току
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 54m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 45m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 32m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 58m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 40m
    0