Постхумно одликована 44 борца Војске Републике Српске у Палама

13.10.2021. 19:48
1
ИЗВОР: СРНА

 Изасланик предсједника Републике Српске Слободан Жупљанин и замјеник начелника општине Пале Срђан Бутулија уручили су данас 44 Медаље заслуга за народ породицама погинулих бораца Војске Републике Српске из општина Пале, Соколац и Источна Илиџа.

- Данашња постхумна одликовања на Палама су за наше хероје, борце Војске Републике Српске који су за ову државу дали оно што се највише могло дати, а то су њихови животи. На овај начин Република Српска и српски народ жели да се барем у једном дијелу одужи тим људима и да их споменемо - рекао је Жупљанин новинарима.

Он је истакао да погинули борци заслужују сјећање свих 365 дана у години, а не само на овај дан, те да сви у Републици Српској и цијели српски народ мора да поштује ту жртву јер народ нема историју и неће постојати уколико не буде поштовао своје хероје.

- Ово је мали скромни знак захвалности породицама које су преживјеле и остале иза наших погинулих хероја. Они морају бити стална брига свих друштвених структура и институција Српске који у дужем периоду покушавају да све положаје и статусе ових категорија учине достојним људског живота - навео је Жупљанин.

Слика

Фото: pale.rs.ba

Према његовим ријечима, иако се у континуитету ствари побољшавају, колико год да се учини за те категорије то није довољно јер је њихова жртва нешто много више.

- Они су у темеље уградили своју крв и своје животе, а то сасвим сигурно нема цијену - поручио је Жупљанин.

Он је истакао да је данас Република Српска подједнако угрожена као што је била и деведесетих година прошлог вијека, али да ипак без Српске нема слободе народа, зато се она мора бранити као што су то радили борци који су положили животе.

Жупљанин је навео да је за ову годину планирана додјела 396 одликовања, те да је план кабинета и самог предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић да у сљедећој години заврше тај посао јер послије 30 година рата породице немају права да чекају за заслужена одликовања.

Замјеник начелника општине Пале Срђан Бутулија рекао је да су данас у овој локалној заједници постхумно уручили 44 одликовања породицама погинулих бораца и тиме исказали велику захвалност и поштовање борцима који су дали животе за настанак и одбрану Републике Српске.

- Ми не смијемо те људе да заборавимо, а будућим генерацијама то морамо да преносимо како би они могли даље да његују, чувају и поштују оно што су борци створили, а то је Република Српска, као гарант опстанка српског народа на овим просторима - поручио је Бутулија.

Он је навео да ће општина Пале и даље помагати борачкој популацији и побољшати материјални статус бораца и њихових породица.

У одбрамбено-отаџбинском рату Невенка Гацо изгубила је брата близанца и супруга, те се у име породица погинулих бораца захвалила предсједнику Републике Српске на указаној почасти и поштовању за најмилије.

- Послије 30 година смо дочекали да они добију одликовања. Сада видимо да ове породице нису заборављене. Захваљујем се и начелнику општине Пале Бошку Југовићу, који је указао велико поштовање према породицама погинулих бораца, који је прошле године санирао кров на згради породица погинулих на Репцима - навела је Гацо.

 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика

Фото: pale.rs.ba

Момирка Пајић, која је у рату изгубила мужа, рекла је да јој је ово одликовање пробудило много емоција, нажалост, највише негативних, те је захвалила свима који су се сјетили чланова породица погинулих бораца.

Свјетлана Лиздек, која је изгубила оца, рекла је да комадић метала, који су данас примили, као и плакету, значе три ствари за породице - а то је жал што људи то нису примили у своје руке, што нису мало дуже били са њима, али ипак и понос на њихову храброст, великодушност и пожртвованост.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић ове године, поводом Видовдана, крсне славе Војске Репулике Српске и 15. септембра, Дана погинулих и несталих у одбрамбено-отаџбинском рату, одликовала је 396 погинулих бораца Војске Српске, Медаљом заслуга за народ. 

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Neven 14.10.2021. 17:52
  Moglo je ovo i ranije, 25 godina prošlo je od završetaka rata, nije to malo četvrt vijeka. Koliko mi je poznato od 1993. godine dodijeljuju se ordeni i medalje, nije bilo dobre volje da se ova dodijela priznanja
  uradi ranije, najzaslužnijim borcima VRS, koji su za stvaranje Republike Srpske položili ono što je najdragocjenije -svoje živote. Medalje zasluga za narod su ipak jeftinije, manje koštaju Republiku Srpsku od stanova, zaposlenja za članove porodica poginulih boraca, invalidnina i boračkih dodataka i dr. prinadležnosti iz oblasti Boračko-invalidske zaštite. I pored navedenog koje stvara gorak okus, iskazujem duboku zahvalnost Predsjedniku Republike Srpske, novom rukovodstvu BO Pale i Opštini Pale.
Повезане вијести
Фудбалери "Романије" декласирали "Милиће"
Демобилисани борац ВРС: Министар Шеранић ме је оставио без примања (ВИДЕО)
У протекла 24 часа вирусом корона заражено 18 особа из Источног Сарајева
Најчитаније
 • Осумњичен да је раднику пријетио пиштољем јер је тражио плату
  5h 2m
  1
 • Сутра прекид електроснабдијевања у Палама и Источном Новом Сарајеву
  23h 5m
  0
 • Винко Радовановић: Велики човјек који је оставио неизбрисив траг у Источном Сарајеву
  6h 19m
  0
 • Специјалци Српске ухапсили двије жене и мушкарца
  9h 15m
  0
 • Демобилисани борац ВРС: Министар Шеранић ме је оставио без примања (ВИДЕО)
  21h 11m
  1