Потписан Споразум о оснивању „Дневног центра за здраво старење“ у Источној Илиџи

14.02.2020. 14:19
0

У Општини Источна Илиџа данас је потписан Споразум о оснивању „Дневног центра за здраво старење“ између Општине Источна Илиџа, Центра за социјални рад Источна Илиџа, Удружења пензионера Источна Илиџа и Удружења „Перспектива плус“.

Начелник општине Источна Илиџа, Маринко Божовић, истакао је да ће један од основних циљева овог центра бити брига о најстаријој популацији, те особама које имају 50 и више година.

Слика

- Ове особе се налазе на маргини друштва, са веома ниским примањима. Свјесни њиховог тешког положаја, одлучили смо се на овај корак. Општина Источна Илиџа ће уступити и опремити простор за смјештај Центра на дијелу Мјесне заједнице Кула. План је да се овакви Центри покрену и у осталим мјесним заједницама општине Источна Илиџа, тако да све особе преко педесет година, за које је Центар намијењен, имају мјесто гдје ће провести квалитетно вријеме – рекао је Божовић.

Начелник Божовић је такође најавио да би се, у оквиру „Центра за здраво старење“, у будућности могла покренути народна кухиња.

- Имајући у виду број социјално угрожених, који нису само особе треће животне доби, оснивање једне овакве кухиње је потреба нашег друштва - истакао је начелник Божовић.

Слика

Директор Удружења "Перспектива плус" Рајка Симанић, истакла је да ће у овом центру бити организоване бројне активности, као што су корективно-превентивна гимнастика и разне секције у којима ће сваки пензионер наћи нешто што га занима.

- Стално ћемо обогаћивати активности да би пензионери своје вријеме могли да проводе у једном позитивном и добром духу, како то и заслужују - поручила је Симанићева.

Директор Центра за социјални рад Источна Илиџа, Боса Калинић, захвалила се начелнику општине Источна Илиџа на разумијевању за потребе особа треће животне доби, те нагласила да они нису терет заједнице већ њена снага, с обзиром на огромно животно искуство иза себе.

Секретар удружења пензионера Данило Драговић похвалио је овај пројекат, нагласивши да је веома значајан за пензионере који се налазе у веома тешкој ситуацији.

- Према неким раније рађеним истраживањима четрдесет један одсто пензионера на општини Источна Илиџа прима пензију у висини од 168 КМ до 400 КМ. Имали смо једну пензионерку која је у Удружење донијела пола литре ракије да купимо, да би она од тог новца набавила хљеб и млијеко – додао је Драговић.

Споразум о оснивању овог центра потписан је у оквиру реализације пројекта о превентивном програму заштите старих лица са подручја општине Источна Илиџа.

„Дневни центар за здраво старење“ је намијењен особама треће животне доби, са циљем да их активира, омогући здраво ментално и физичко старење, те кроз разне радионице, едукације, промоције, тематска дружења, задовољи социјалне потребе особа треће животне доби.

Коментари 0
Повезане вијести
Општина Источна Илиџа додијелила 58 стипендија
Општина Источна Илиџа суфинансира специјализацију др Драгане Тешановић
Бореновић очекује одличан резултат у Источној Илиџи
Најчитаније
 • Соколац: СНСД против СНСД
  22.09.2020
  1
 • Мушкарац из ватреног оружја убио женску особу
  24.09.2020
  0
 • У пуцњави на Ступу мета био музичар и његова супруга
  23.09.2020
  0
 • Младен Тодоровић - човјек који је оживио ФАМОС и Пале
  18h 20m
  0
 • Сокочанин ухапшен због угрожавања сигурности и оштећења туђе ствари
  23.09.2020
  0