Потписан споразум са Центром руског географског друштва у Србији

30.11.2020. 18:33
0
ИЗВОР: СРНА

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић данас је потписао споразум о сарадњи са директором Центра руског географског друштва у Србији Мирољубом Милинчићем с циљем успостављања институционалне сарадње.

Споразум ће омогућити заједничко учешће и пријаве на приступне фондове посвећене образовању, истраживању и умјетничким активностима, као и организовање љетних школа, научних, стручних, културних и других манифестација са географском позадином.

Биће омогућено и подстицање научне и стручне сарадње између експерата из одговарајућих области, као и популаризацију активности Руског географског друштва у Републици Српској и БиХ, али и ширење географских, историјских и културних знања о Републици Српској у Руској Федерацији, саопштено је са Универзитета у Источном Сарајеву.

Милинчић је изразио наду да ће током сљедеће године Универзитет у Источном Сарајеву у сарадњи са овим центром реализовати пројекат "Руско културно насљеђе у БиХ".

На састанку одржаном у Ректорату Универзитета у Источном Сарајеву, Милинчић је истакао да је царска кућа Романових основала Руско географско друштво давне 1845. године, те да је Центар у Београду најстарији и најактивнији у оквиру Руског географског друштва и да ради на већем броју пројеката на простору Балкана и Руске Федерације.

Главне активности Руског географског друштва су експедиције и истраживање, образовање, објављивање књига и рад са младима.

Током 175 година традиције друштво је окупило најеминентније стручњаке који су дали огроман допринос у истраживању евроазијског географског простора, наведено је у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImago Institutions Rankings Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImag...
Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине
Конкурс за упис студената 12. јуна Конкурс за упис студената 12. јуна
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    9h 21m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    18h 13m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    12h 4m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    15h 49m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    6h 56m
    4