Потпуна забрана саобраћања за возила с Еуро 3 мотором у центру Сарајева

11.01.2020. 15:20
0
ИЗВОР: N1

На данашњој телефонској сједници, Влада Кантона Сарајево је донијела Одлуку којом се проглашава епизода „Узбуне“, саопштено је данас из Кантона.

Како је наведено у саопштењу, показатељи мјерења загађујућих твари у зраку на подручју Кантона Сарајево јучер су забиљежили прекорачење прага узбуне ПМ10 честичне твари у зраку (300 µg/m3) на аутоматским станицама Отока (316 µg/m3) и Илијаш (332 µg/m3).

Такођер, високе концентрације ПМ10 честица су забиљежене и данас. На аутоматској станици Вијећница просјечне дневне вриједности за овај полутант измјерене до 8 сати су износиле 286 µg/m3,, на Отоци 422 µg/m3 , Илиџи 425 µg/m3 и Илијашу 557 µg/m3.

“Према временској прогнози Федералног хидрометеролошког завода, у наредних 48 сати очекује стабилна временска ситуација, без вјетра и падавина уз појаву температурне инверзије.

Мјере које се предузимају у оквиру епизоде „Узбуна“ су слиједеће:

– У зони А: “Забрана кретања аутомобила чији дизел мотори имају норму ЕУРО3 и мању, уз појачане контроле инспекцијских органа уз асистенцију органа МУП-а, те забрана кретања теретних возила чији мотори имају норму мању од ЕУРО3 у складу са чланом 95. Закона о уређењу саобраћаја на подручју Кантона Сарајево (Сл. новине КС, 30/17).

Ово се не односи на возила полиције, инспекције, министарства одбране, јавног градског превоза, јавних комуналних предузећа, возила правних лица која за потребе комуналних предузећа изводе радове на хитним интервенцијама, возила са дипломатским таблицама, возила инвалидних лица, таxи возила и возила хитних интервенција (цивилне заштите, хитне помоћи, ватрогасаца). Напомена: изузеће за такси возила вриједи годину дана од дана доношења Плана.

– Организација наставе у школама са циљем избјегавања гужве у јавном градском превозу, а по потреби обустава наставе.

– Забрана кориштења чврстих горива и тешких уља свим правним и физичким лицима који иста користе у технолошком процесу

На снази остају и мјере из епизода „Упозорење“ и “Приправност” у свим зонама Кантона Сарајево.

Такође се упозорава становништво Кантона да својим понашањем и активностима додатно не доприноси загађењу зрака.

Више информација о мјерама самозаштите здравља грађани могу наћи у прилогу: ¨Здравствене препоруке ризичним групама становништва код повећаних концентрација загађујућих материја у зраку у Кантону Сарајево¨ на web страници Завода.

Измјерене вриједности праћених полутаната, најновија обавјештења везана за квалитет зрака, те Листа правних и физичких лица на која се односи План, могу се пратити на страници Владе Кантона Сарајево.

Стручно тијело ће наставити континуирано пратити вриједности загађујућих материја у зраку, те заједно са Владом Кантона Сарајево обавјештавати грађане о свим евентуалним промјенама“, саопштено је из Владе Кантона Сарајево након телефонске сједнице.

Коментари 0
Повезане вијести
Не одлажите одлазак код вулканизера: Ево зашто зимске гуме нису добре љети Не одлажите одлазак код вулканизера: Ево зашто зимске гуме нису добре љети
У марту 9.023 возила регистрована први пут У марту 9.023 возила регистрована први пут
Која генерација највише „дивља“ по путу? Која генерација највише „дивља“ по путу?
Најчитаније
  • У Источном Сарајеву лишено слободе осам лица
    19h 33m
    12
  • Помјера се старосна доб за пријевремену пензију у Српској
    22h 37m
    0
  • Петогодишњак се угушио чепом од сока
    14h 17m
    0
  • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
    13h 30m
    0
  • Априлска пензија 30. априла
    15h 38m
    1