Потражња за љетним сезонцима већ у току

21.02.2024. 21:10
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Иако је тек половина фебруара и до љетње сезоне има још довољно времена, послодавци у државама у нашем окружењу већ су почели да се припремају и окупљају раднике - јер имати доброг и искусног радника веома је важно за посао па послодавци гледају унапријед.

За сада су најтраженији кадрови у угоститељству и то на дестинацијама гдје је током туристичке сезоне радник више увијек потребан Хрватска, Црна Гора и Грчка, али се траже и радници других профила, прије свега, грађевинске струке, трговци, пише новосадски Дневник, преноси Блиц.

Услови које послодавци нуде веома су слични, па су, готово без разлике, радницима током сезоне обезбијеђени смјештај и исхрана, али и све што је потребно за легалан рад радника који су се из Србије – радна и боравишна дозвола. Зараде се разликују од врсте посла који се ради, радног времена, земље у којој се ради...

Према ријечима директора једне агенције за запошљавање Петра Драгичевића полако крећу понуде за попуну радних мјеста током љетње сезоне. Највише их је у угоститељству и то за рад у Хрватској, потом слиједе понуде за ангажман у Црној Гори и Грчкој, а у овој дјелатности нуди се и посао у Њемачкој.

– Потражња сезонске радне снаге ове године је започела нешто раније него што је то уобичајено јер је католички Ускрс већ крајем марта и очекује се да ће на морским дестинацијама већ тад бити гостију. Наравно, највише се тражи кадар у угоститељству – кувари/це, помоћни кувари/це, роштиљ мајстори, пица мајстори, собари/це, конобари/це – каже Драгичевић.

Према његовим ријечима, услови за ангажаман радника из Србије у Хрватској од прошле године су једноставнији и радне и боравишне дозволе лакше и брже се добијају па, у просјеку, све буде готово за најдуже 10 дана. Када је ријеч о зарадама за предстојећу љетњу сезону, наш саговорник каже да су нешто више него лани.

– Зараде су, у односу на прошлу љетњу сезону, повећане, па у овој земљи кувари/це могу зарадити од 2.000 до око 2.200 евра, па и до 2.500 евра, пица и роштиљ мајстори зарађују око 1.500 евра, помоћни радници у кухињи од 1.000 до 1.300 евра, собарице 1.200 евра, а зарада конобара зависи од договора и креће од 1.000 евра, плус бакшиш – истиче Драгичевић.

Он указује да су радници у угоститељству потребни и у Црној Гори и напомиње да су у тој држави плате нешто мање него у Хрватској, а да су услови рада слични.

– Све се више траже радници и у Грчкој, у којој се, баш као и у Хрватској, од ове године лакше добијају боравишне и радне дозволе за сезонски ангажман. У Грчкој се, махом, тражи особље за рад у луксузним хотелима, на југу ове земље – Атини, острвима… Плате и услови рада слични су као у Хрватској, а уз одговарајуће квалификације потребно је и знање језика, међу којима се енглески подразумијева – каже Драгичевић.

Коментари 0
Повезане вијести
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44 Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44
Пријеподне на изборе у Хрватској већ изашла четвртина гласача Пријеподне на изборе у Хрватској већ изашла четвртина гласача
Најчитаније
 • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
  21h 20m
  0
 • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
  11h 50m
  0
 • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
  20h 13m
  0
 • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
  11h 31m
  0
 • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
  16h 42m
  0