Потражња запаприла цијене квадрата

10.08.2021. 10:49
0
ИЗВОР: Glas Srpske

Велика потражња за некретнинама запаприла је цијене квадрата које у центру Бањалуке одавно премашују 3.000 марака. Упркос томе, у другом тромјесечју ове године продато је 11,2 одсто више нових станова у Српској у односу на исти период лани.

Према подацима Републичког завода за статистику, просјечна цијена продатих нових станова у другом тромјесечју виша је за 8,1 одсто у односу на исти период прошле године.

- У наведеном периоду продато је 436 нових станова, а просјечна цијена износила је 1.711 КМ по квадрату - показују подаци Завода за статистику.

Упркос константном расту цијена квадрата и неизвјесности због пандемије вируса корона, продавци некретнина истичу да имају пуне руке посла.

Директор бањалучке агенције за некретнине “Ремакс” Драган Милановић рекао је за “Глас Српске” да ће цијене расти све док расте и потражња.

- Потражња генерише цијену и тек када потражња буде падала, можемо очекивати и пад цијене станова. Осим тога, грађевински материјал је поскупио у неколико наврата у протеклих неколико мјесеци, тако да је и то један од фактора за поскупљење станова - рекао је Милановић. Додао је да је ово сектор који није претрпио велике негативне утицаје пандемије.

- Просјечну цијену квадрата дижу Бањалука и Требиње, гдје је највећи промет некретнина. Поскупљење траје перманентно већ пет година и то је регионални тренд. Један од разлога су мале камате на штедњу па грађани радије инвестирају у куповину станова, а осим тога, инвестиција у стан је сигурна и њега је увијек могуће лако продати уколико вам новац затреба - рекао је Милановић нагласивши да је улагање у некретнине најсигурнија инвестиција. Међу купцима је, додао је, велики број наших људи из дијаспоре. Конкретно, у Бањалуци, истакао је Милановић, свега половина купаца су Бањалучани, остало дијаспора и становници из других крајева.

- У центру Бањалуке квадрат у новоградњи је премашио 3.000 КМ, док је на Старчевици 2.400 КМ, а прије неколико година био је мање од 2.000 КМ. Поједини инвеститори најављују цијену и до 5.000 марака у центру Бањалуке, а ријеч је о луксузним инвестицијама - казао је Милановић.

Да је потражња за новим становима велика, потврђује и власница агенције “Сим некретнине” из Бијељине Јована Деспотовић која наглашава да станове углавном купују Семберци који већ годинама живе “преко океана”.

- Цијене квадрата у новоградњи крећу се од 1.600 до 2.200 марака. Иако су поскупјели станови, купаца има доста. У посљедње вријеме највише је наших људи из Америке који нису долазили неколико година - рекла је Деспотовићева.

Пословни простори

Драган Милановић је рекао да је у посљедње вријеме забиљежена хиперпонуда пословних простора.

- Компаније из ИТ сектора углавном изнајмљују пословне просторе, међутим, потражња је мала имајући у виду да све нове зграде које се граде имају у приземљу и пословне просторе који су сада чак јефтинији од станова, а некада је ту постојала драстична разлика. Осјети се благи пораст када је ријеч о куповини викендица изван града откад се појавила корона - рекао је Милановић.

Коментари 0
Повезане вијести
Мајка првих четворки у историји Бањалуке: Личе, али већ им сада видим различиту нарав Мајка првих четворки у историји Бањалуке: Личе, али већ им сада видим различиту нарав
Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто
Радник пао са зграде, тешко повријеђен Радник пао са зграде, тешко повријеђен
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    22h 46m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    20h 45m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    22h 58m
    0
  • Партизан мијења име!
    13h 27m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    18h 0m
    0