Потрепштине које су дупло јефтиније у Њемачкој него у БиХ

17.04.2021. 21:59
0
ИЗВОР: N1

Многи су током пандемије остали без посла. Док министри имају обезбјеђење, народ једва обезбјеђује основно. У грађанима расте осјећај неизвјесности. Истовремено расту и цијене. Они који дођу у Босну и Херцеговину из неке од земаља западне Европе често се чуде скупоћи намирница. Гледатељка која живи на релацији Њемачка – БиХ, односно Фреибург – Сарајево, послала нам је снимак који показује да су неки производи који спадају у свакодневне потрепштине код нас дупло скупљи.

Најдрастичнија разлика је у цијени хигијенских производа. Дезодоранси у спреју и стику који су у Њемачкој еуро или еуро и по, код нас су у једном маркету 6,70 КМ. У другом 6,60. У неким маркетима могуће их је пронаћи по нешто нижим акцијским цијенама. Паста за зубе која је у Фреибургу 1,30 еуро, код нас је 5,30 КМ, односно 5,20. Гелови за туширање, који су у Фреибургу 1,80 еуро, код нас су око 5 КМ.

Цијене у Њемачкој и БиХ

- Ја ћу покушати то сликовито да објасним. Да узмемо примјер БиХ и било која европска земља нпр. Холандија. Када се напуни буџет, и једне и друге земље, Холанђани гледају да од тог буџета што више субвенционирају. Што више новца дају својим пољопривредницима, кроз разне помоћи, донације, гарантовани откуп… С друге стране отварају јавне набавке које су за пољопривреднике и произвођаче прехране начин да добију што већа средства - појашњава Драшко Аћимовић.

Једно министарство у Холандији, наставља Аћимовић – има три аута. Упосленици долазе на бициклу. Министар има плату која је у износу од три просјечне. У БиХ, сликовито говорећи – богати узимају од сиромашних.

- У БиХ из тог буџета се не даје малте ништа ни пољопривредницима ни произвођачима. Купују се аута, слике, намјештај. Министар има плату у износу од 13 просјечних. Плус 15 накнада које нигдје не приказује. Умјесто три аута имају 30. Јавне набавке служе да би се на њима украло. А не да би се дало пољопривредницима и произвођачима прехране. Ето, то вам је основни узрок зашто је код нас прехрана скупља него у било којој европској земљи - каже Аћимовић.

Кесе након куповине у БиХ једнима су мање тешке јер их уз обезбјеђење све до службеног аутомобила возе у колицима. Другима јер немају новца да у њих ставе Бог зна шта. Грађанима Босне и Херцеговине, посебно пензионерима, од сваке кесе теже је размишљање о томе колико им је након куповине остало новца у скоро никад довољно тешком новчанику.

Грађани разочарани

Цијена живота у БиХ је висока. И ова реченица је за већину истинита. Не само када је метафора него и када је потпуно лишена сваке стилске фигуре. Грађани са стилом знају да се нашале на рачун стварности у којој живе. Али и да без околишања изразе незадовољство и разочараност.

Анкета:

- Овдје кад зажмириш они подигну цијене. Нама који смо пензионери то је то. Али, овдје сам рођен, нисам у Њемачкој. Овдје знам сваки камен - .

- Шта је Њемачка, европска земља, а шта смо ми? А ми имамо и своје производе које смо јако пуно повећали. А није потребно јер ми то производимо - .

- Има доста фактор који утичу на то, транспорт… Али нема логике да је код нас тако скупо. Не знам да ли има контроле тржишта и то је питање -?

- Код нас много тога нема логике. Али тако је како је - .

- Ваљда они не знају да зараде, а наши знају. У Њемачкој не знају чим су код њих ниже, а код нас више. Не знају… Научиће - .

- Мени је ово све ужас, ја сам пензионерка. И дивим се људима. Ја релативно добру имам пензију, дивим се људима који живе са 350 КМ. Или не знам која је најнижа пензија, разочарана сам - .

Најнижа пензија износи 382 КМ. Просјечна нето плата у БиХ је 969 КМ, бруто износ је 1.493 КМ. Просјечна бруто плата у Њемачкој је 3.975 евра. Треба напоменути да смо цијене у БиХ поредили са цијенама у Фреибургу. Туристичком мјесту које је и скупље него неки други градови у Њемачкој.

Има једна изрека која каже – Нисам довољно богат да купујем јефтине ствари. На неки начин, лишена сваке стилске фигуре, вриједи и за грађане БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ недостаје радника, погледајте којих БиХ недостаје радника, погледајте којих
Еуропол: У БиХ срушен најужи круг глобалног краља дроге Еуропол: У БиХ срушен најужи круг глобалног краља дроге
Држави за ПДВ дугују више од 430 милиона КМ Држави за ПДВ дугују више од 430 милиона КМ
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    10h 38m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    22h 38m
    10
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    8h 7m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    7h 25m
    0
  • Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
    6h 49m
    0