Потрошачи у Републици Српској мијењају навике: Расте потражња за домаћим

19.05.2020. 09:37
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Ситуација коју је проузроковала појава новог вируса корона у Српској утицала је на пад промета у трговинама, али је истовремено нарасла потражња за домаћим производима захваљујући потрошачима који су послушали савјете привредника.

Мјесец и по од покретања кампање "Купујмо домаће!" из Привредне коморе Српске не крију задовољство, те најављују да ће ову активност наставити и убудуће.

-Кампања 'Купујмо домаће!', коју реализујемо у оквиру пројекта промоције домаћег 'Наше је боље', наишла је на изузетно позитиван одјек у јавности - од институција, преко предузећа, медија и јавних личности па до потрошача- рекао је за "Независне новине" Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе РС.

Подсјећа да се налазимо у специфичној ситуацији, проузрокованој ширењем новог вируса корона, па је због тога, како је већ наглашавано, сада више него икад важно да се окренемо властитој привреди и сви дамо подршку домаћој производњи.

-Према информацијама које имамо од највећих тржних центара у Српској, а већина их је већ означила полице са домаћим производима, у овом периоду су се, због специфичне ситуације, и куповне навике промијениле, па су се потрошачи највише окренули на куповину робе широке потрошње- нагласио је Благојевић.

Додао је да, према реакцијама које добијају, потрошачи сада имају много више интересовања за домаће производе, него што је то било раније.

-Сигурно је да је дошло и до промјене односа потрошача према домаћим производима, у смислу да се они сада више интересују који су то домаћи производи, а самим тим се и више одлучују за њихову куповину- рекао је Благојевић.

Александару Томићу, предсједнику Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије РС, недавно је у трговини понуђен кромпир који је произведен - у Индонезији.

-Рекао сам трговкињи: 'Молим Вас, вратите то тамо у кошару, ја то не могу да узмем'- прича нам Томић, којем је несхватљиво да нам продају кромпир из Азије, док ми имамо изузетно квалитетан домаћи.

Надлежне институције би, додаје, требало да ограниче увоз у вријеме када код нас стиже сезонско воће и поврће.

-Не могу да схватим да нам бијели лук долази из Кине! Потрошачима поручујем да узимају и траже искључиво домаће. Самим тим чином штите своје здравље, али и домаћу привреду- рекао је Томић у изјави за "Независне новине".

Јанко Петровић, потпредсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске, такође истиче да је изузетно битно да се сви при куповини окренемо домаћим производима.

-Домаће производе треба да наставимо куповати и касније, а не само сад у овој ситуацији. Има ли смисла куповати, рецимо, онолике количине воде из увоза? Када је квалитет у питању, наши производи не заостају у односу на оне који се увозе- нагласио је Петровић.

Значај куповине домаћег:

- јачамо наша привредна друштва

- задржавамо постојећа радна мјеста

- отварамо нова радна мјеста

- издвајамо више новца за пензије, болнице, школе

Коментари 0
Повезане вијести
Наредних дана промјенљиво, сутра могући јачи пљускови и град Наредних дана промјенљиво, сутра могући јачи пљускови и град
Сутра обиљежавање 32 године од смрти 12 беба Сутра обиљежавање 32 године од смрти 12 беба
Када радник има право на скраћено радно вријеме? Када радник има право на скраћено радно вријеме?
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    9h 30m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    9h 35m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    10h 27m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    22h 57m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    10h 41m
    0