Potrošači u Republici Srpskoj mijenjaju navike: Raste potražnja za domaćim

19.05.2020. 09:37
0
IZVOR: nezavisne.com

Situacija koju je prouzrokovala pojava novog virusa korona u Srpskoj uticala je na pad prometa u trgovinama, ali je istovremeno narasla potražnja za domaćim proizvodima zahvaljujući potrošačima koji su poslušali savjete privrednika.

Mjesec i po od pokretanja kampanje "Kupujmo domaće!" iz Privredne komore Srpske ne kriju zadovoljstvo, te najavljuju da će ovu aktivnost nastaviti i ubuduće.

-Kampanja 'Kupujmo domaće!', koju realizujemo u okviru projekta promocije domaćeg 'Naše je bolje', naišla je na izuzetno pozitivan odjek u javnosti - od institucija, preko preduzeća, medija i javnih ličnosti pa do potrošača- rekao je za "Nezavisne novine" Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

Podsjeća da se nalazimo u specifičnoj situaciji, prouzrokovanoj širenjem novog virusa korona, pa je zbog toga, kako je već naglašavano, sada više nego ikad važno da se okrenemo vlastitoj privredi i svi damo podršku domaćoj proizvodnji.

-Prema informacijama koje imamo od najvećih tržnih centara u Srpskoj, a većina ih je već označila police sa domaćim proizvodima, u ovom periodu su se, zbog specifične situacije, i kupovne navike promijenile, pa su se potrošači najviše okrenuli na kupovinu robe široke potrošnje- naglasio je Blagojević.

Dodao je da, prema reakcijama koje dobijaju, potrošači sada imaju mnogo više interesovanja za domaće proizvode, nego što je to bilo ranije.

-Sigurno je da je došlo i do promjene odnosa potrošača prema domaćim proizvodima, u smislu da se oni sada više interesuju koji su to domaći proizvodi, a samim tim se i više odlučuju za njihovu kupovinu- rekao je Blagojević.

Aleksandaru Tomiću, predsjedniku Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije RS, nedavno je u trgovini ponuđen krompir koji je proizveden - u Indoneziji.

-Rekao sam trgovkinji: 'Molim Vas, vratite to tamo u košaru, ja to ne mogu da uzmem'- priča nam Tomić, kojem je neshvatljivo da nam prodaju krompir iz Azije, dok mi imamo izuzetno kvalitetan domaći.

Nadležne institucije bi, dodaje, trebalo da ograniče uvoz u vrijeme kada kod nas stiže sezonsko voće i povrće.

-Ne mogu da shvatim da nam bijeli luk dolazi iz Kine! Potrošačima poručujem da uzimaju i traže isključivo domaće. Samim tim činom štite svoje zdravlje, ali i domaću privredu- rekao je Tomić u izjavi za "Nezavisne novine".

Janko Petrović, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, takođe ističe da je izuzetno bitno da se svi pri kupovini okrenemo domaćim proizvodima.

-Domaće proizvode treba da nastavimo kupovati i kasnije, a ne samo sad u ovoj situaciji. Ima li smisla kupovati, recimo, onolike količine vode iz uvoza? Kada je kvalitet u pitanju, naši proizvodi ne zaostaju u odnosu na one koji se uvoze- naglasio je Petrović.

Značaj kupovine domaćeg:

- jačamo naša privredna društva

- zadržavamo postojeća radna mjesta

- otvaramo nova radna mjesta

- izdvajamo više novca za penzije, bolnice, škole

Komentari 0
Povezane vijesti
Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu
Obilježavanje Dana Igmanske brigade Vojske Republike Srpske Obilježavanje Dana Igmanske brigade Vojske Republike Srpske
Danas isplata socijalnih davanja Danas isplata socijalnih davanja
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    23h 35m
    1
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    21h 34m
    1
  • Partizan mijenja ime!
    14h 16m
    4
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    23h 47m
    0
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    18h 49m
    0