Потврђен и десети случај заразе вирусом корона у Хрватској

04.03.2020. 19:15
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Десет је заражених од вируса корона у Хрватској, потврдио је министар здравства Вили Берош. Десети је заражени возач камиона из Вараждина који је био у Италији. Он није био у контакту с болесним људима у Италији, али је превентивно био у самоизолацији те је ипак развио болест.

Берош је додао како су сви обољели у добром стању те да за сада нема клиничких показатеља да ће бити још нових позитивних.

- У току је 266 тестирања. За њих девет још није готово, али нема клиничких показатеља који би сугерирали да ће убрзо бити нових позитивних - рекао је Берош.

Поновио је како су код свих симптоми болести благи. Клиничка слика болесника је мирна и њихови се контакти на вријеме детектују.

- У Хрватској није забиљежена експлозија броја обољелих и нема угрозе. Држимо ситуацију под контролом и тако ћемо и даље радити - рекао је министар.

- Сви контакти тог десетог зараженог ће бити стављени под надзор - рекао је управник Хрватског завода за јавно здравство Крунослав Цапак.

- Осталих деветоро обољелих од вируса корона је добро - казала је управница Клинике за инфективне болести ''Др. Фран Михаљевић'' Алемка Маркотић. Додала је како већина обољелих нема симптоме. Двоје болесника у Ријеци и даље имају температуру, под повећаним су надзором, а сви остали су с благим обликом болести.

На питање разматра ли се да се у Хрватској прогласи епидемија, Берош је рекао да се најприје проглашава опасност од епидемије.

- То је административна мјера која омогућује министру мобилизацију радника и олакшава му посао. На вријеме смо активирали Стожер цивилне заштите и да га нисмо активирали, вјеројатно бисмо раније прогласили опасност - објаснио је министар здравства.

Коментари 0
Повезане вијести
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    17h 5m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    21h 38m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    19h 12m
    2
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    20h 18m
    0
  • Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
    20h 40m
    0