Потврђена оптужница против Неџада Ћехића за убиство заробљених припадника ВРС

25.08.2023. 11:45
0
ИЗВОР: srna.rs

Суд БиХ потврдио је оптужницу против некадашњег припадника такозване Армије БиХ Неџада Ћехића која га терети за убиство најмање 25 заробљених припадника Војске Републике Српске на подручју Босанске Крупе 1995. године, саопштено је данас из ове правосудне институције.

Ћехићу је оптужен у својству припадника вода војне полиције 511. Славне брдске бригаде такозване Армије БиХ и на терет му се ставља кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника.

Он је заједно са другим припадницима такозване Армије БиХ у рејону Кобиљњака, Осмаче и Ћојлука, у периоду од друге половине маја до половине јула 1995. године, заробио најмање 25 припадника Војске Републике Српске на наведеним локалитетима приликом напада на њихове положаје.

Према наводима оптужнице, они су непосредно након заробљавања и онеспособљавања за борбу употребом ватреног оружја убили четири припадника Војске Републике Српске, док су преосталих најмање 21 ратног заробљеника одвели, затворили и држали у војном притвору 511. Славне брдске бригаде такозване Армије БиХ, одакле су их у три наврата у љето 1995. године изводили у групама и убили на три локације на подручју општине Босанска Крупа.

Оптужени Ћехић је ухапшен по Интерполовој потјерници и у јуну изручен БиХ од партнерских и правосудних институција Аустрије, са којима се заједнички радило на његовом проналаску и лоцирању.

Коментари 0
Повезане вијести
Ни послије 31 годину нема одговорних за убиства седам српских цивила у Мирловић пољу Ни послије 31 годину нема одговорних за убиства седам српских цивила у Мирловић пољу
Бивши припадник терористичке ОВК побјегао из кућног притвора Бивши припадник терористичке ОВК побјегао из кућног притвора
Злочин у Гораждевцу 21 годину без казне Злочин у Гораждевцу 21 годину без казне
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 8m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 50m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 18m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 39m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 48m
    0