Потврђено: Специјализирао за хирурга тезгарећи по Њемачкој

29.10.2020. 14:23
3
ИЗВОР: capital.ba

Доктор Станко Баћо, хирург приједорске болнице „Доктор Младен Стојановић“ дефинитивно је умјесто на специјализацији у Београду био запослен у болници у Њемачкој, чиме се огријешио о бројне законе и правила.

Ту информацију је за портал "КАПИТАЛ", под условом да остане анониман, потврдио извор из болнице у Мајену, у близини Кобленца гдје се доктор запослио 2013. године и ту боравио све до јула наредне године, да би се након тога вратио у Београд, претварајући се како је на специјализацији био цијело вријеме.

- Код нас је био ангажован од 11. марта 2013. до 31. јула 2014. године, и био је помоћник доктора хирурга Мартина Волфа. У почетку је био распоређен на одјељењу опште хирургије, а касније је био надлежан за преоперативну припрему и постоперативну његу пацијената - каже извор овог портала.

Он додаје да је Баћо углавном асистирао, али и да је извео и неколико мањих хируршких интервенција под назором стручњака.

- Након неколико седмица почео је радити у хируршкој дежурној служби. Велика предност му је била што је њемачки језик говорио скоро перфектно - испричао је извор из њемачке болнице.

"КАПИТАЛ" подсјећа да је болница у Приједору Станка Баћу послала на специјализацију у Београд и дебело плаћала његове трошкове усавршавања. Ипак, како се испоставило младом доктору циљ није била српска престоница. Искористио је добро познавање њемачког језика и запослио се у градићу Мајену, гдје је паралелно примао двије плате.

Све то признао је и сам Баћо признао, а што портал "КАПИТАЛ" објавио у тексту „Преварама до дипломе: Хирург специјализацију у Србији завршио тезгарећи у Њемачкој“, који можете прочитати ОВДЈЕ.

Међутим, и поред бројних доказа и признања које су објелодањене, надлежни у Српској нису урадили готово ништа како би се овај случај до краја расвијетлио.

Окружно јавно тужилаштво у Приједору је формирало предмет против Баће, али резултата за сада немају.

- На наведеном предмету се ради у складу са динамиком и планом рјешавања предмета у Окружном јавном тужилаштву. Такође имајући у виду тренутну епидемиолошку ситуацију не може се прецизирати када ће бити донешена тужилачка одлука - поручили су они.

Приједорска болница је на Баћину специјализацију потрошила на десетине хиљада марака. Ипак, управа на челу са директором Мирком Совиљем, од почетка „пере руке“ правдајући се чињеницом да је његова диплома легална, са чиме покушавају да са себе скину одговорност.

Један од могућих мотива је и мито, о којем је Баћо отворено причао, а што смо такође објавили у тексту „Полиција истражује “хирурга” из Приједора, директор болнице незаинтересован“.

Такође, нови докази до којих је портал "Капитал" дошао указују на то да су и остали Баћини надређени, можда, ипак, имали увид гдје се налази.

 - Да ли би смео да кажем Тихом да идем на на нпр. три месеца. Да ли би ме покрио? - стоји у једној поруци из маја 2013. године.

Слика

„Тихи“ је иначе један од надимака доктора Тихомира Чопрке, начелника Одјељења хирургије у приједорској болници који је Баћин дугогодишњи надређени. Он није био расположен за разговор, па је питања "КАПИТАЛ-а" о његовој улози у свему, изигнорисао.

У посједу портала је и Баћина имејл порука која доста тога открива када је у питању покривање његовог одсуства са специјализације у Београду. Како се из ње види, највећи дио посла му је обављао пријатељ Владан.

Слика

Баћо је имао обавезу приједорској болници слати и потврде за одвојен живот. На основу њих је добијао одређену накнаду, а служиле су уједно као својеврсна контрола да ли је тамо гдје би требао да буде. Потписивао их је ментор са одјељења на којем је био у зависности од програма, али како је од њега био удаљен неколико стотина километара, нашао се у великом проблему. Када су те накнаде укинуте, буквално му је „свануло“.

У поруци из маја 2013. године, дакле када је већ „пустио корјене“ у Њемачкој он пише:

- Само да ми је прегурати до краја јуна и да укину тај одвојени живот. Тек сада ће бити сумњиво, пошто сада нећу слати потврде, сад их више немам. 

Слика

У Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске мјесецима ћуте о овој појави. Министар Ален Шеранић је још почетком мјесеца обећао изаћи у сусрет овом порталу. Упутио их је на своју службу за односе с јавношћу, од које још чекају његов коментар на све што се дешава у овој здравственој установи.

Министарству је писао и „Transparency International BiH" из којег су тражили да се испитају медијски наводи. Лоптицу су пребацили на истражне органе.

- Провјера валидности дипломе о стеченом стручном називу специјалисте опште хирургије је у надлежности Министарства унутрашњих послова, односно окружног јавног тужилаштва - стоји у њиховом одговору.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Stojan 02.11.2020. 22:01
    Ovdje je upao u Baćinu zamku direktor Sovilj, inače zarobljen u kriminalu,
    Na potezu je okružno tužilaštvo u Prijedoru, koje "vodi" istragu.
  • Generic placeholder image
    Ma 02.11.2020. 12:27
    Pa ljudi odlicna ideja. Ajmo svi na bolivanje i picimo u njemacku na jos jendu platu..aaa da ne noze sovilj provjerava bolovanja ali ne i gdje su specijalizanti. Bravo za sovilja koji je najvise kriv za ovo.
  • Generic placeholder image
    Mehanicar 01.11.2020. 23:58
    I ja idem na staziranje u srbiju kod milanke, ima da bidem i ja doktor za koji mesec, majke vam ga, dosta sam ja masan posten bio!
Повезане вијести
Вртоглаве цијене опреме за бебе: Просјечна колица 1.300, креветац и до 700 КМ Вртоглаве цијене опреме за бебе: Просјечна колица 1.300, креветац и до 700 КМ
Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија
Завод за запошљавање Српске израдио оптимистичан план: Посао за 27.000 радника Завод за запошљавање Српске израдио оптимистичан план: Посао за 27.000 радника
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    17h 26m
    0
  • Сјећање на напад 14. маја 1992. и јуначке синове Српске Илиџе
    4h 6m
    2
  • Обавјештење о повременој обустави саобраћаја у Источном Новом Сарајеву
    19h 33m
    0
  • Стравична несрећа: Џиновски билборд пао на пумпу, има мртвих
    15h 10m
    0
  • У контејнеру пронађено новорођенче
    2h 0m
    0