Повећан број пожара на подручју Источног Сарајева

02.03.2021. 11:25
1
ИЗВОР: gradistocnosarajevo.com

На подручју Источног Сарајева у протеклих мјесец дана евидентирано је око 60 пожара изазваних људском непажњом приликом паљења ниског растиња и суве траве, рекао је старјешина градске Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице Његош Вукадин.

- Неоубичајено висока температура за ово доба године и период без падавина узроковали су повећан броја пожара на отвореном простору, на ливадама, у ниском растињу. Шумских пожара није било, јер је температура  ноћу још врло ниска и има појаве мраза - рекао је Вукадин.

Вукадин је апеловао да грађани који чисте имања и пољопривредници који раде на припреми земљишта за прољећну сјетву, радове изводе контролисано.

- Спаљивање корова требало би да се врши на безбједан начин, контролисано. Постоје методе уклањања и складиштења корова, на начин да се он искористи као ђубриво за наредну сезону. Уколико је заиста потребно спалити веће количине корова, спремни смо да по позиву изађемо на терен и надгледамо ове активности. Не можемо, ипак, бити присутни на свим локацијама у граду гдје се обављају овакве врсте радова, па још једном позивамо грађане на опрез и одговорност - нагласио је Вукадин.

Вукадин је рекао да највише пожара има током викенда, када већи број грађана борави на излетиштима или на својим имањима.

 - Највећи број интервенција имамо недјељом. Ватра  која није прописно угашена или измакне контроли, прошири се и изазове пожар на сувој трави и ниском растињу. У оваквим ситуацијама, најважније је да имамо благовремену дојаву, како бисмо на вријеме интервенисали и спријечили пожар ширих размјера - истакао је Вукадин.

Према ријечима Вукадина, Територијална ватрогасно-спасилачка јединица Источног Сарајева посједује савремену опрему и возила за гашење свих врста пожара.

- Имамо довољан број запослених, који пролазе континуирану обуку. Располажемо потребном опремом за заштиту и спасавање од пожара, ватрогасним возилима за гашење свих врста пожара и оспособљени смо да у сваком тренутку одговоримо задацима - нагласио је Вукадин.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Dodo 03.03.2021. 08:41
    Kolike su kazne za ovakve prekršaje i da li se zaista sprovode?
Повезане вијести
Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО) Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО) Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    10h 4m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    9h 44m
    0
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    13h 7m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    14h 4m
    11
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    11h 1m
    0