Повећана тражња за брашном у Фочи

14.03.2022. 15:20
0
ИЗВОР: radiofoca.com

У фочанским продавницама, на рафовима за брашно, ових дана најчешће се могу наћи само паковања од килограм и два, док већа паковања, наводе продавци, како се сложе на рафове, одмах “плану”.

У цијелој БиХ, па тако и у Фочи, oд избијања сукоба у Украјини,  повећана је тражња за основним животним намирницама, посебно за брашном, а резултат тога су и веће цијене ове намирнице.

Неки од продаваца у Фочи наводе да потражња за брашном премашује ону од прије двије године, с почетка епидемије вируса корона, док има и оних продаваца који сматрају да рекорд из времена короне још није оборен.

У већини продавница уведена су ограничења на куповину, тако да се може купити само по једна, а негдје по двије вреће брашна, а ограничења су у испоруци трговинама увели и добављачи.

Од три велика тржна центра у Фочи, већа паковања брашна данас су се могла наћи само у једном, а шаролико стање је и у мањим продавницама.

Већина трговина нове испоруке брашна у врећама од 20 и 25 килограма очекују данас или наредних дана, а да ли ће бити по већим цијенама нису могли прецизирати.

Неки од продаваца, ипак, наводе да полако сплашњава тражња, јер је већина оних грађана који су то наумили напунила подруме овом животном намирницом.

Нажалост, кажу продавци, има и грађана који купују брашно у количинама већим од њихове могућности да га потроше прије истека рока употребе, што је више психолошки феномен.

Повећана је и тражња јестивог уља, а све продавнице су добро снабдјевене овом намирницом.

Цијена уља је порасла и креће се између три и четири марке.

Из надлежних институција поручују да је неоправдан страх да би могло доћи до несташице брашна неоправдан, јер Република Српска има довољно залиха пшенице.

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске Борис Пашалић рекао је за РТРС да Српска има довољно залиха брашна и пшенице.

Пашалић је навео да, према подацима од суботе, који се ажурирају свака два дана, у Републици Српској има око 25.000 тона пшенице у залихама, те довољне количине брашна у маркетима.

Он је истакао да нема разлога за страх од несташица и гомилање залиха, те да залихе од 25.000 тона, уколико све буде у реду, могу потрајати до наредне жетве.

Пашалић је навео да постоје одређени проблеми у транспорту пшенице из Мађарске, која је ограничила извоз, те да очекује да у наредним данима крене промет из Србије.

Он је нагласио да Република Српска увијек може да рачуна на помоћ Србије.

Коментари 0
Повезане вијести
Сабор хорова на платоу Светосавског храма Сабор хорова на платоу Светосавског храма
Миљевина: Муж убио супругу, па себе Миљевина: Муж убио супругу, па себе
На поклоњење Светом Василију из Фоче ходочасти 80 студената На поклоњење Светом Василију из Фоче ходочасти 80 студената
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    19h 48m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    19h 55m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    16h 37m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    11h 15m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    11h 47m
    0