Повећати број ученика на практичној настави

21.12.2020. 20:43
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић одржала је данас састанак са члановима Трипартитног савјетодавног вијећа у вези са креирањем уписних политика за наредну школску годину, те унапређењем практичне наставе у области средњег образовања и васпитања.

Тривићева је подсјетила да је овогодишња уписна политика у средње школе креирана у складу са потребама тржишта рада, те да су у тај процес били укључени партнери Министарства: Привредна комора Републике Српске, Унија Удружења послодаваца, Занатско-предузетничка комора и Завод за запошљавање Републике Српске.

- У септембру су ступиле на снагу измјене Закона о средњем образовању и васпитању којима је јасније дефинисана улога Привредне коморе Републике Српске и дефинисано да ученици минимум 25 одсто практичне наставе треба да обаве код послодавца како би стекли што више практичних знања и вјештина - појаснила је Тривићева.

Истакла је да ће на  овај начин свршени средњошколци бити конкурентнији на тржишту рада и оспособљени за ангажман код послодавца, али и упис на факултет, ако планирају да наставе своје школовање.

- Успјешно је реализован и програм плаћене ученичке праксе код послодавца, који је окупио око 100 привредника, који су се укључили јер им је важно да у будућности обучавају кадрове потребне на нивоу Републике али и у локалним заједницама у којима дјелују - рекла је Тривићева.

Навела је да ће такав модел сарадње са пословном заједницом бити настављен, јер је важно да имамо ученике који кроз практичну наставу стичу вјештине и знања како би били оспособљени за посао.

- У наредној години  радићемо Стратегију развоја образовања од 2022 до 2030. године у чију израду ће бити укључена комплетна привреда. Такође, снаге ћемо усмјерити и у смислу издвајања средстава за кабинете практичне наставе јер морамо створити адекватне услове да ученици у првим разредима средњих школа стичу  одређена практична знања - навела је министарка.

Подсјетила је да је Влада у овој години стимулисала упис ученика у дефицитарна занимања на нивоу локалних заједница мјесечним стипендијама и плаћеним превозом, те да је захваљујући овој мјери уписано око 600 ђака од око 800, колико је било планирано планом уписа.

Поздравила је оснивање регионалних савјета за образовање у смислу креирања уписних политика и навела да ће се у наредној години радити анализа модела организације основних и средњих школа како би била сачињена оптимална мрежа средњих школа у складу са потребама привреде.

Представник Привредне коморе Републике Српске и члан Трипартитног савјетодавног вијећа Александра Михајловић Бјелић рекла је да је у складу са измјенама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању Привредна комора добила нову надлежност, а то је обука ментора у привредним субјектима.

- Ментори су лица која су запослена у привредним субјектима и одговорни су за сповођење практичне наставе у складу са наставним планом и програмом - рекла је Бјелићева.

Истакла је значај и важност улоге пословних субјеката у овом процесу у смислу омогућавања извођења практичне наставе.

- Желимо, с једне стране,  да се посвећеност и жеља за учењем самих ученика стимулише,  а с друге стране, укљученост привредних субјеката подигне на виши ниво - рекла је Бјелићева.

Истакла је да привредни субјекти требају  укљученост у пружање практичне наставе схвате као улагање у будуће кадрове.

- Привредна комора Републике Српске сваке године ради анализу кадрова који су потребни привреди Републике Српске и као резултат добијамо да су потребе привреде највише усмјерене ка средњим стручним кадровима - рекла је Бјелићева.

Предсједник Уније Удружења послодаваца Републике Српске и члан Трипартитног савјетодавног вијећа Саша Тривић поздравио је што су у току ове године донесени стандарди  за сва привредна занимања те истакао да је задатак у наредној години повећање броја ученика на практичној настави, формирање локалних савјета за образовање и промоција занимања потребних привреди.

Директор Занатско-предузетничке коморе Републике Српске и члан Трипартитног савјетодавног вијећа Јовица Братић  рекао је да је Министарство просвјете и културе кренуло у озбиљну реформу и да је сада на занатлијама и привредницима да покажу колико могу учествовати.

- Највише ће пробудити интересовање младих људи за средње стручне школе то колико ће брзо добити посао и како ће од тога посла живјети - рекао је Братић.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Гимназијалци из Калиновика доминирали на Регионалном такмичењу из математике, руског и српског језика Гимназијалци из Калиновика доминирали на Регионалном такмичењу из математике, руског и с...
Средњошколци штрајкују јер не ради гријање Средњошколци штрајкују јер не ради гријање
Ученица седмог разреда данима пријетила другарима из одјељења Ученица седмог разреда данима пријетила другарима из одјељења
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    17h 21m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    16h 16m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    11h 4m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    12h 10m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    20h 38m
    0