Поводом прославе Мале Госпојине ходочашће до Чајнича

19.09.2020. 17:51
0
ИЗВОР: оpstinasokolac.net

Удружење грађана „Свети Василије Острошки“ из Сокоца организовало је ходочашће до Чајнича поводом прославе Мале Госпојине. Јутрос, по благослову свештенства Црквене општине Соколац, из Цркве Светог пророка Илије, кренула је на свети пут група од седам ходочасника. Према ријечима Дејана Елеза, предсједника Удружења, пред поклоницима је пут од око 100 километара.

– Из Сокоца је кренуло седам ходочасника, и то: четири жене и три мушкарца. Придружило им се још двоје поклоника из Рогатице. План је да први дан преноће у Дубу, иза Рогатице, а други дан коначиште је обезбиједило свештенство Црквене општине Чајниче. У понедјељак, 21. септембра, на празник рођења пресвете Богородице, у Цркви Пресвете Богородице, ходочасници ће присуствовати Светој литургији. Након свечаног ручка, организованим превозом планиран је повратак – испричао је Елез.

Он каже да је ово само једна од многобројних успјешно реализованих идеја.

- Идеја о поклоничком путовању до Чајнича родила се прије неколико мјесеци, а сада је на ред дошла и релизација исте. До краја године планирамо да организујемо још оваквих и хуманитарних акција. Ако новонастала ситуација у вези са вирусом корона то дозволи, ако бог да ићи ће се на традиционално ходочашће до Острога – додао је предсједник Удружења „Свети Василије Острошки“.

Мала Госпојина се у Чајничу обиљежава на посебан и свечан начин од 1594. године када је у овај градић донесена чудотворна икона Мајке Божије – Чајничка Красница.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    23h 12m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21h 56m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    16h 41m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    13h 40m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    14h 52m
    0