Повратак на ниво прије пандемије тек 2022. године

09.12.2020. 15:57
0
ИЗВОР: capital.ba

Централна банка Босне и Херцеговине (ЦББиХ) сматра како у наредне двије године не треба очекивати раст БДП-а већи од три одсто, што према њиховој оцјени значи да ће се привреда тек 2022. године вратити на ниво на којем је била прије избијања пандемије.

- У текућој години се очекује како ће једино раст државне потрошње донекле ублажити смањење укупне економске активности, док ће све остале компоненте бруто друштвеног производа биљежити значајан пад. Услијед неповољних кретања на тржишту рада, пада ино дознака, смањене кредитне активности те смањења потрошачког оптимизма, очекује се снажан пад личне потрошње у 2020. години - кажу у ЦББиХ.

 Додају како се у наредној и 2022. години очекује раст значаја инвестиција у генерисању бруто друштвеног производа, под претпоставком одржавања континуитета јавних инвестиција.

 - У складу с трендовима у реалној економији, блаже јачање инфлаторних притисака очекује се тек од наредне године - саопштено је из ЦББиХ.

Слика

Иначе, како је појашњено, објављивање наредног круга средњорочних макроекономских пројекција ЦББиХ за период 2021 – 2023. године планирано је за мај 2021. године.

У наредним објавама, тренутне пројекције за 2021. и 2022. годину могу бити подложне снажнијим ревизијама уколико се епидемиолошка ситуација не побољша до краја првог полугодишта наредне године и уколико негативни ефекти на економску активност у главним трговинским партнерима буду знатно лошији у односу на њихове претпоставке.

Пројекције могу бити кориговане и на више уколико се епидемиолошка ситуација, због проналаска вакцине, знатно побољша у земљи и свијету, већ у првом полугодишту, што би довело до бржег опоравка туристичке и везаних дјелатности.

Такође, пројекције могу бити кориговане на више и уколико се интензивирају јавне инвестиције и проведу неке од дуго најављиваних структурних реформи.

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    7h 4m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 48m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    22h 1m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    18h 15m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    23h 7m
    0