Повратници из Сирије нису туристи

04.12.2019. 11:06
0
ИЗВОР: Глас Српске

У БиХ ће до краја седмице бити депортована дјеца и жене који су боравили на територији под контролом Исламске државе у Сирији и Ираку.

Ријеч је о укупно 24 особе и то 16 дјеце и осам жена.

Чланови Предсједништва БиХ су још прошлог петка донијели одлуку о прихватању држављана БиХ који су протеклих година боравили на Блиском истоку. Ријеч је о дјеци и женама који су држављани БиХ, а који су са одраслим мушким члановима породице претходних година отпутовали у Сирију и придружили се ИС-у.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић потврдио је за “Глас Српске” да је одлука о повратку жена и дјеце из Сирије донесена једногласно на телефонској сједници.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је да ово министарство предузима све што је у могућности како би до суботе било урађено све што је могуће за пријем држављана БиХ који треба да буду депортовани из Сирије. Казао је да је прекјуче обавијештен о закључку Предсједништва БиХ и да постоји могућност да међу тим повратницима буде и девет лица осумњичених да су припадници ИС-а за којима је БиХ раније расписала потјернице и одредила им притвор.

- Изненађен сам одлуком Предсједништва. Нисам знао да се враћају. Не би ме изненадило ни кад би донијели одлуку да примимо 500 Марсоваца. Ако се нешто непредвиђено не деси, у суботу сви долазе - рекао је Мектић.

Истичући да нема дилеме да БиХ има обавезу да прихвати своје држављане, Мектић је навео да је претходно потребно провјерити да ли је ријеч о држављанима БиХ или, када је ријеч о дјеци, да ли могу стећи држављанство БиХ када дођу. Истиче да је потребно утврдити и да није ријеч о радикализованим породицама. Навео је да је за припрему прихвата лица са страних ратишта потребна координирана акција институција од нивоа БиХ, преко ентитета и кантона до локалних заједница. Истичући да се не зна тачан број дјеце која стижу у БиХ, Мектић је рекао да ће трогодишње дијете које је остало без родитеља и браће прихватити дјед и бака у Сарајеву, за које је извршена провјера.

Из извора блиских Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ рекли су “Гласу Српске” да је Предсједништво БиХ донијело политичку одлуку и да се даље ствари спуштају на оперативни ниво.

- Још ОБА није са оперативне стране укључена у тај дио депортације дјеце и жена. Поставља се питање да ли ће са тог подручја бити обезбијеђен авион за њихов долазак овдје. Они, наравно, у БиХ не могу ући као туристи. Морају бити извршене све безбједносне провјере о томе ко су, гдје су и из којих разлога боравили у Сирији и Ираку, те гдје ће бити смјештени након доласка у БиХ - рекли су у ОБА.

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца
У БиХ стижу ЕУФОР трупе из стратешке резерве НАТО-а У БиХ стижу ЕУФОР трупе из стратешке резерве НАТО-а
Без личне карте око 248.000 грађана у БиХ Без личне карте око 248.000 грађана у БиХ
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    5h 6m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    18h 3m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    2h 17m
    1
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    16h 25m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    18h 39m
    3