Povratnici iz Sirije nisu turisti

04.12.2019. 11:06
0
IZVOR: Glas Srpske

U BiH će do kraja sedmice biti deportovana djeca i žene koji su boravili na teritoriji pod kontrolom Islamske države u Siriji i Iraku.

Riječ je o ukupno 24 osobe i to 16 djece i osam žena.

Članovi Predsjedništva BiH su još prošlog petka donijeli odluku o prihvatanju državljana BiH koji su proteklih godina boravili na Bliskom istoku. Riječ je o djeci i ženama koji su državljani BiH, a koji su sa odraslim muškim članovima porodice prethodnih godina otputovali u Siriju i pridružili se IS-u.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je za “Glas Srpske” da je odluka o povratku žena i djece iz Sirije donesena jednoglasno na telefonskoj sjednici.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je da ovo ministarstvo preduzima sve što je u mogućnosti kako bi do subote bilo urađeno sve što je moguće za prijem državljana BiH koji treba da budu deportovani iz Sirije. Kazao je da je prekjuče obaviješten o zaključku Predsjedništva BiH i da postoji mogućnost da među tim povratnicima bude i devet lica osumnjičenih da su pripadnici IS-a za kojima je BiH ranije raspisala potjernice i odredila im pritvor.

- Iznenađen sam odlukom Predsjedništva. Nisam znao da se vraćaju. Ne bi me iznenadilo ni kad bi donijeli odluku da primimo 500 Marsovaca. Ako se nešto nepredviđeno ne desi, u subotu svi dolaze - rekao je Mektić.

Ističući da nema dileme da BiH ima obavezu da prihvati svoje državljane, Mektić je naveo da je prethodno potrebno provjeriti da li je riječ o državljanima BiH ili, kada je riječ o djeci, da li mogu steći državljanstvo BiH kada dođu. Ističe da je potrebno utvrditi i da nije riječ o radikalizovanim porodicama. Naveo je da je za pripremu prihvata lica sa stranih ratišta potrebna koordinirana akcija institucija od nivoa BiH, preko entiteta i kantona do lokalnih zajednica. Ističući da se ne zna tačan broj djece koja stižu u BiH, Mektić je rekao da će trogodišnje dijete koje je ostalo bez roditelja i braće prihvatiti djed i baka u Sarajevu, za koje je izvršena provjera.

Iz izvora bliskih Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH rekli su “Glasu Srpske” da je Predsjedništvo BiH donijelo političku odluku i da se dalje stvari spuštaju na operativni nivo.

- Još OBA nije sa operativne strane uključena u taj dio deportacije djece i žena. Postavlja se pitanje da li će sa tog područja biti obezbijeđen avion za njihov dolazak ovdje. Oni, naravno, u BiH ne mogu ući kao turisti. Moraju biti izvršene sve bezbjednosne provjere o tome ko su, gdje su i iz kojih razloga boravili u Siriji i Iraku, te gdje će biti smješteni nakon dolaska u BiH - rekli su u OBA.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH? Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH?
Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
Zemljotres u BiH! Zemljotres u BiH!
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    11h 53m
    12
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    10h 49m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    10h 53m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    7h 46m
    0
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    9h 43m
    0