Пожар у Старом манастиру Светог Василија на Светој Гори

31.01.2022. 10:36
0
ИЗВОР: Задужбина манастира Хиландара Задужбинa Светог манастира Хиландара - Holy Monastery Hilandar Foundation

У келији конака Старог манастира Светог Василија – Хрусији, који се налази три километра сјеверно од Хиландара, синоћ је око 18.30 по грчком времену избио пожар.

Захваљујући брзој реакцији грчких ватрогасаца са једним возилом, као и хиландарске монашке ватрогасне службе са два ватрогасна возила, пожар је локализован и угашен до касних вечерњих сати. У пожару није било људских жртава, нити повређених.

Пожар је проузроковала пећ на дрва. Ватра је захватила келију, међутим ватрогасци су спријечили да изгоре кровна и међуспратна дрвена конструкција, па на конаку није дошло до обрушавања крова, нити се ватра проширила на приземље.

Слика

Фото: Задужбина манастира Хиландар

Пожар се није проширио ни на остатак средњовјековног утврђења и његове најврједније дијелове: Цркву Светог Василија, кулу и остатке палате из 14. вијека. Конак у коме је дошло до пожара датира из 1868. године.

Тачне размјере оштећења и материјалне штете биће накнадно утврђене.  У изгорјелој келији нису се налазили предмети са карактером културног добра.

Стари манастир Светог Василија

Стари манастир Светог Василија (познат и као скит Светог Василија на мору (мада статус скита никада није имао) или Пирг Хрусија) спада у дио богатог хиландарског културно-историјског насљеђа на Светој Гори које се налази изван зидина самог манастира Хиландара.

На том мјесту од раније је постојало мање утврђење – пристаниште које је у 14. вијеку Свети Краљ Милутин знатно проширио и утврдио на захтјев хиландарских монаха, како би се заштитили од напада гусара са мора.

Краљ Милутин је подигао јако утврђење – пирг (кулу) са црквом на врху посвећену Вазнесењу Христовом. Непосредно послије њега, Стефан Дечански изградио је, или завршио започету, другу цркву која је посвећена Св. Василију. По предању за вријеме цара Душана изграђена је палата у источном углу утврђења.

Слика

Фото: Задужбина манастира Хиландар

Палата као и други бедемски зидови пирга оштећени су и дјелимично порушени под утицајем земљотреса и зуба времена.

У посљедњој деценији 20. вијека израђена је дрвена потпорна конструкција са циљем спречавања даљег урушавања зидова палате. Прије неколико година, у склопу обнове Хиландара, дрвена потпорна конструкција је уклоњена због дотрајалости, а опсежним радовима извршена је конзервација и реконструкција бедемских зидова и зидова палате. На Цркви Св. Василија изведени су радови са циљем спречавања продора слане воде које наноси вјетар.

Стари манастир Св. Василија на мору саставни је дио дугорочне заштите и очувања српског културно-историјског насљеђа на Светој Гори.

Коментари 0
Повезане вијести
Локализован пожар у селу Кула Локализован пожар у селу Кула
Ухапшено осам људи у вези са пожаром у ноћном клубу Ухапшено осам људи у вези са пожаром у ноћном клубу
Расте број жртава пожара у ноћном клубу Расте број жртава пожара у ноћном клубу
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    3h 50m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    3h 30m
    0
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    6h 53m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    7h 50m
    2
  • Полицајац убоден ножем!
    21h 15m
    0