Požar u Starom manastiru Svetog Vasilija na Svetoj Gori

31.01.2022. 10:36
0
IZVOR: Zadužbina manastira Hilandara Zadužbina Svetog manastira Hilandara - Holy Monastery Hilandar Foundation

U keliji konaka Starog manastira Svetog Vasilija – Hrusiji, koji se nalazi tri kilometra sjeverno od Hilandara, sinoć je oko 18.30 po grčkom vremenu izbio požar.

Zahvaljujući brzoj reakciji grčkih vatrogasaca sa jednim vozilom, kao i hilandarske monaške vatrogasne službe sa dva vatrogasna vozila, požar je lokalizovan i ugašen do kasnih večernjih sati. U požaru nije bilo ljudskih žrtava, niti povređenih.

Požar je prouzrokovala peć na drva. Vatra je zahvatila keliju, međutim vatrogasci su spriječili da izgore krovna i međuspratna drvena konstrukcija, pa na konaku nije došlo do obrušavanja krova, niti se vatra proširila na prizemlje.

Slika

Foto: Zadužbina manastira Hilandar

Požar se nije proširio ni na ostatak srednjovjekovnog utvrđenja i njegove najvrjednije dijelove: Crkvu Svetog Vasilija, kulu i ostatke palate iz 14. vijeka. Konak u kome je došlo do požara datira iz 1868. godine.

Tačne razmjere oštećenja i materijalne štete biće naknadno utvrđene.  U izgorjeloj keliji nisu se nalazili predmeti sa karakterom kulturnog dobra.

Stari manastir Svetog Vasilija

Stari manastir Svetog Vasilija (poznat i kao skit Svetog Vasilija na moru (mada status skita nikada nije imao) ili Pirg Hrusija) spada u dio bogatog hilandarskog kulturno-istorijskog nasljeđa na Svetoj Gori koje se nalazi izvan zidina samog manastira Hilandara.

Na tom mjestu od ranije je postojalo manje utvrđenje – pristanište koje je u 14. vijeku Sveti Kralj Milutin znatno proširio i utvrdio na zahtjev hilandarskih monaha, kako bi se zaštitili od napada gusara sa mora.

Kralj Milutin je podigao jako utvrđenje – pirg (kulu) sa crkvom na vrhu posvećenu Vaznesenju Hristovom. Neposredno poslije njega, Stefan Dečanski izgradio je, ili završio započetu, drugu crkvu koja je posvećena Sv. Vasiliju. Po predanju za vrijeme cara Dušana izgrađena je palata u istočnom uglu utvrđenja.

Slika

Foto: Zadužbina manastira Hilandar

Palata kao i drugi bedemski zidovi pirga oštećeni su i djelimično porušeni pod uticajem zemljotresa i zuba vremena.

U posljednjoj deceniji 20. vijeka izrađena je drvena potporna konstrukcija sa ciljem sprečavanja daljeg urušavanja zidova palate. Prije nekoliko godina, u sklopu obnove Hilandara, drvena potporna konstrukcija je uklonjena zbog dotrajalosti, a opsežnim radovima izvršena je konzervacija i rekonstrukcija bedemskih zidova i zidova palate. Na Crkvi Sv. Vasilija izvedeni su radovi sa ciljem sprečavanja prodora slane vode koje nanosi vjetar.

Stari manastir Sv. Vasilija na moru sastavni je dio dugoročne zaštite i očuvanja srpskog kulturno-istorijskog nasljeđa na Svetoj Gori.

Komentari 0
Povezane vijesti
Požar na Svetoj Gori: Vatru gase i helikopteri iz vazduha Požar na Svetoj Gori: Vatru gase i helikopteri iz vazduha
Helikopter Srbije gasi požar na području Srebrenice Helikopter Srbije gasi požar na području Srebrenice
Srebrenica: Vatra se širi, požar nemoguće gasiti sa zemlje Srebrenica: Vatra se širi, požar nemoguće gasiti sa zemlje
Najčitanije
  • Major Milan Tepić i Stojadin Mirković - vojnici do posljednjeg daha
    4h 11m
    1
  • Zaplijenjeno više od pet kilograma droge, uhapšena dva muškarca
    23h 8m
    0
  • Stručnjaci upozoravaju: Parkiran automobil nije poželjno ostaviti u brzini
    15h 39m
    3
  • Otkrivena spomen-ploča povodom 30 godina od osnivanja ratne bolnice
    17h 29m
    3
  • Pronađena garaža puna oružja, dvojac pokušao pobjeći iz Srbije
    16h 43m
    0