Пожари у Српској за пола године однијели 11 живота

11.08.2022. 08:53
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У првих шест мјесеци на територији Српске гашена су укупно 462 пожара, који су иза себе оставили више од два милиона КМ материјалне штете и 11 жртава.

Потврђено је ово за "Независне новине" из Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

- У првој половини 2022. године евидентирана су 462 пожара, од којих је њих 421 горјело на објектима државне својине, а 41 на објектима у приватном власништву - истакли су из МУП-а Републике Српске.

Према њиховим ријечима, ове године шумски пожари и пожари на отвореном су гашени чак 233 пута, а материјална штета на њима је износила 109.000 КМ.

Укупна забиљежена материјална штета на свим пожарима ове године је 2.517.000 КМ, а поред тога, пожари на територији Српске су иза себе оставили и људске жртве.

- У пожарима је смртно страдало 11 лица, теже је повријеђено 10 лица, а лакше повреде је задобило њих шест - наводе из МУП-а.

Како су за "Независне"објаснили из Ватрогасног савеза Републике Српске, ова година, иако није готова, је значајно гора од њених претходних, једним дијелом због суше и вјетра, а другим дијелом због немарних грађана.

- Вјерујемо да је настала штета значајно већа од евидентиране. Имали смо велики пожар у Бијељини, гдје су горјеле жељезничке пруге, који је вјероватно сам оставио штету од неколико милиона КМ - реклис су из Савеза.

Према њиховим ријечима, задњих неколико седмица непрекидно су на терену.

- Ова година је имала значајно већи број пожара на отвореном. Неки су били толико велики да смо се с њим једва успјели изборити - истакли су из Ватрогасног савеза Републике Српске.

Иако не занемарују фактор суше и вјетра, ипак истичу да су главни кривци овдје несавјесни и немарни грађани, на које редовно апелују, а како кажу и закон треба да пропише веће казне за ово немарно поступање.

- Физичка лица из немара, непажње, а неки и намјерно проузрокују највеће пожаре обављајући редовне послове - рекли су из Ватрогасног савеза Републике Српске, додавши да по угледу на друге земље сматрају да је најбоље рјешење јавно објављивање имена починиоца.

- У Хрватској се јавно објављују имена осуђених за намјерно проузроковање пожара. Ово на људе дјелује превентивно и сада видимо да је то можда једини начин - рекли су они.

Иако санкције постоје, ријетко када буду изречене, добрим дијелом јер су јако тешке за утврдити ако се особа не затекне на лицу мјеста.

Како кажу из Ватрогасног савеза, јако је тешко утврдити идентитет почионица, нарочито јер се на терену узме изјава, али се не узму сви неопходни подаци.

Наиме, у 2020. години није изречена ниједна новчана казна физичким лицима, док је 2021. године кажњено 31 лице појединачном новчаном казном од 100 КМ.

- Лично сматрамо да су ово јако мале казне у односу на потенцијалну и реалну штету до које може доћи, и нажалост често дође. Мање нас кошта јавно објављивање имена, измјена закона, него милиони улажени у опрему да се против овог боримо - закључили су из Ватрогасног савеза Републике Српске.

Подсјећамо, како су "Независне" раније писале, у јулу и августу ове године забиљежено је више пожара, два у Бањалуци, један у близини бањалучког кампуса, а други на Врбањским брдима, гдје је уништено чак 50 хектара шуме.

Један пожар, који је горио на ливади у Улици раковачких рудара у Бањалуци, активирао је и бомбу.

Један од већих пожара ове године евидентиран је у Бијељини, у Фабрици импрегнираног дрвета "Меридијана", гдје је учествовало 45 ватрогасаца са 10 ватрогасних возила.

Аутор: Милица Драгичевић

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    17h 50m
    0
  • Крађа у Палама
    16h 8m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    12h 35m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    15h 23m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    8h 44m
    0