Познат узрок разорних земљотреса на Балкану

29.11.2019. 08:57
0
ИЗВОР: СРНА

Балкан важи за једно од најтруснијих подручја у Европи, па земљотреси који су се десили у Албанији, БиХ и Грчкој не треба да чуде.

Земљотреси на Балкану се дешавају прије свега због интеракција тектонских плоча која се дешава испод Јадранског мора.

Конвергентна граница је граница тектонских плоча, која се јавља на мјесту гдје се двије плоче сударају, па се плоче или испупчују и збијају, или се једна плоча поткопава испод или (у неким случајевима) прелази преко друге.

- Чињеница је да се Афричка тектонска плоча подвлачи под Евроазијску што изазива појаву земљотреса, али и да постоји систем неколико мањих тектонских плоча које својим кретањем узрокују разорније земљотресе у зонама гдје се налазе, а то се на Балкану углавном дешава на простору Грчке, Албаније и Сјеверне Македоније - објаснила је за Срну професорка географије на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Јелена Голијанин.

Јадранско море лежи на Јадранској тектонској микроплочи, која се у Мезозоику одвојила од Афричке плоче. Кретање плоче и судар с Евроазијском плочом је знатно утицало на уздизање околних планинских ланаца. А такође утиче и на потресе.

- Албанска обала одувијек је спадала у европске регионе који су сеизмолошки угрожени. Афричка тектонска плоча се сваке године за неколико милиметара помјера у правцу Европе. Такви судари стварају велике напетости јер долази до подвлачења Јадранске микротектонске плоче под Балкан - објаснио је њемачки сеизмолог проф. Фредерил Тилманон за "Дојче веле".

То је најугроженији дио Европе, на мјестима гдје се граниче евроазијска и афричка тектонска плоча, сагласни су и доктори Стефано Паролаи и Дарио Слејко из италијанског Центра за сеизмолошка истраживања при Националном институту за океанографију и геофизику, који су прошле године за Блиц, када је средишњу Италијиу на прољеће 2018. године погодио снажан земљотрес, објаснили која су подручја највише подложна земљотресима.

- Мапе сеизмичких хазарда Европе јасно показују да су најопаснија подручја која се налазе на граници плоча између Европе и Африке, то су Апенини, источни Алпи, Динариди и Хелениди. Штавише, велики потреси се јављају и дуж области зване Хеленски, односно Егејски лук - изјавили су они прошле године када је Италију погодио разорни земљотрес.

Коментари 0
Повезане вијести
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало" Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало"
Тло не мирује: Нови земљотрес у региону! Тло не мирује: Нови земљотрес у региону!
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    6h 41m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    16h 59m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    17h 5m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    17h 3m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    15h 54m
    0