Пракса у Електропривреди за 30 студената ЕТФ-а

28.05.2021. 14:01
0
ИЗВОР: РТРС

Од ове године 30 студената који диплому стекну на Електротехничким факултетима у Бањалуци и Источном Сарајеву, праксу ће моћи да обављају у Електропривреди Републике Српске.

Приснија веза између струке и науке младим људима значи и прилику за останак у Српској, речено је на састанку ресорног министра са директором Електропривреде и деканима Електротехничких факултета у Источном Сарајеву и Бањалуци.

Нови инфраструктурни и инвестициони циклуси у енергетском сектору траже ангажовање већег броја електроинжењера. Прилику за праксу у Електропривреди ове године добиће 30 студената који су дипломирали на Електротехничким факултетима у Бањалуци и Источном Сарајеву.

- Изградња ХЕ Бук Бијела и соларне електране у Требињу, које можемо посматрати као велике инвестиционе пројекте, од значаја је не само за Републику Српску него и сав кадар који се школује на Електротехничким факултетима - рекао је Божидар Поповић, декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

- Посебно ми је драго што је Електропривреда расположена да прихвати до 15 студената годишње и та пракса ће се, надам се, наставити у наредном периоду - истакао је Зоран Ђурић, декан Електротехничког факултета Универзитета у Бањалуци.

На ова два факултета годишње дипломира око 120 студената.

- Сматрамо да је врло важно да та струка буде задржана у Републици Српској и да ти кадрови налазе запослење и остају у Српској - каже Лука Петровић, генерални директор Електропривреде Републике Српске.

У пројектима Електропривреде учествоваће и наставни кадар два Универзитета. Помоћи ће при изради стручних елабората о систему дигитализације и активније учествовати током изградње хидроелектрана, вјетроелектрана и соларних електрана.

- Ми сви зависимо од енергетске производње од стране Електропривреде, од дистрибуције електричне енергије и постајемо свјесни колико је важно да се изврши процјена безбједности и да то раде наши факултети - навео је Срђан Рајчевић, министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Плодови сарадње требало би да буду лакше запослење свршеним студентима, самим тим и већи број заинтересованих за упис Електротехничких факултета у Српској.

Коментари 0
Повезане вијести
Кошаркаши „Славије 1996“ дочекују екипу „Босне Меридиан бет“ у понедјељак Кошаркаши „Славије 1996“ дочекују екипу „Босне Меридиан бет“ у понедјељак
Фирма „Еуро-експрес“ запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву Фирма „Еуро-експрес“ запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
Банка хуманог млијека у УКЦ-у Републике Српске похрањује прве количине Банка хуманог млијека у УКЦ-у Републике Српске похрањује прве количине
Најчитаније
 • Хавана - торта над тортама
  7h 22m
  1
 • Горио аутомобил у Источној Илиџи
  7h 57m
  0
 • Ухапшени приликом примопредаје четири килограма кокаина
  18h 58m
  0
 • Александри Илић потребна помоћ да оде на бањско лијечење
  20h 5m
  0
 • Фирма „Еуро-експрес“ запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
  1h 49m
  0