Правилници о квалитету уџбеника први пут у Српској

04.02.2021. 17:00
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Министарство просвјете и културе Републике Српске донијело је по први пут правилнике о стандардима квалитета уџбеника за основну и средњу школу са циљем унапређења квалитета уџбеника у смислу бољег остваривања циљева, задатака и исхода учења.

 Примјеном ових стандарда квалитета очекује се да ће доћи до унапређења постојећих наставних средстава тако што ће уџбеници имати мањи број понуђених чињеница, а више усмјеравати ученике на истраживање и трагање за новим чињеницама рекла је да се ресорни министар Наталија Тривић.

- Такође, требало би да допринесу смањењу броја уџбеника по једном наставном предмету, што ће аутоматски утицати на смањење тежине ђачких торби, на шта се годинама указује - рекла Тривићева.

Она очекује да ће уџбеници израђени у складу са овим стандардима бити пријемчиви у потпуности, са адекватним илустрацијама и редизајном, те да ће њихова примјена бити на задовољство свих корисника, саопштено је из Министарства.

Правилницима су утврђени стандарди квалитета који се односе на садржај, научне, педагошке, психолошке, етичке, дидактичко-методичке, језичке, естетске и техничке захтјеве које треба да испуне уџбеници, уџбенички комплети, приручници и друга наставна средства која се примјењују у основним школама у штампаном и/или електронском облику.

За сваки стандард дефинисани су захтјеви који их прецизније одређују и који имају већи степен конкретности.

Дефинисано је и да наставно средство може садржавати електронски додатак који помаже ученику у самосталном савладавању, провјери и проширивању знања, вјештина и ставова или као подстицај за креативан рад. 

Коментари 0
Повезане вијести
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Почиње нови систем фискализације у Српској Почиње нови систем фискализације у Српској
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    5h 16m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    16h 49m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    16h 30m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    21h 41m
    0
  • У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
    23h 25m
    13