Pravilnici o kvalitetu udžbenika prvi put u Srpskoj

04.02.2021. 17:00
0
IZVOR: nezavisne.com

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske donijelo je po prvi put pravilnike o standardima kvaliteta udžbenika za osnovnu i srednju školu sa ciljem unapređenja kvaliteta udžbenika u smislu boljeg ostvarivanja ciljeva, zadataka i ishoda učenja.

 Primjenom ovih standarda kvaliteta očekuje se da će doći do unapređenja postojećih nastavnih sredstava tako što će udžbenici imati manji broj ponuđenih činjenica, a više usmjeravati učenike na istraživanje i traganje za novim činjenicama rekla je da se resorni ministar Natalija Trivić.

- Takođe, trebalo bi da doprinesu smanjenju broja udžbenika po jednom nastavnom predmetu, što će automatski uticati na smanjenje težine đačkih torbi, na šta se godinama ukazuje - rekla Trivićeva.

Ona očekuje da će udžbenici izrađeni u skladu sa ovim standardima biti prijemčivi u potpunosti, sa adekvatnim ilustracijama i redizajnom, te da će njihova primjena biti na zadovoljstvo svih korisnika, saopšteno je iz Ministarstva.

Pravilnicima su utvrđeni standardi kvaliteta koji se odnose na sadržaj, naučne, pedagoške, psihološke, etičke, didaktičko-metodičke, jezičke, estetske i tehničke zahtjeve koje treba da ispune udžbenici, udžbenički kompleti, priručnici i druga nastavna sredstva koja se primjenjuju u osnovnim školama u štampanom i/ili elektronskom obliku.

Za svaki standard definisani su zahtjevi koji ih preciznije određuju i koji imaju veći stepen konkretnosti.

Definisano je i da nastavno sredstvo može sadržavati elektronski dodatak koji pomaže učeniku u samostalnom savladavanju, provjeri i proširivanju znanja, vještina i stavova ili kao podsticaj za kreativan rad. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH? Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH?
Pojačan saobraćaj na više graničnih prelaza Pojačan saobraćaj na više graničnih prelaza
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    20h 41m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    19h 25m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    14h 10m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    11h 9m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    11h 15m
    0