Православна гробља у ФБиХ у континуитету мета вандала

20.08.2023. 10:10
0
ИЗВОР: srna.rs

Предсједник Одбора за заштиту Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић изјавио је да је у ФБиХ до сада оштећено или оскрнављено око 1.000 православних гробаља, а да остану недирнута само малобројна стара православна почивалишта која су удаљена и на изолованим мјестима.

- Ако не могу да сруше споменик, онда полупају сав мермер изнад земље. Само у Кантону Сарајево, од око 90 православних гробаља, на више од 60 су полупане плоче. Ускоро ћемо имати тачне податке о броју српских гробаља у ФБиХ - рекао је Радановић.

Он је подсјетио да су нека гробља порушена у потпуности, као гробље у Матијевићима код Кладња.

Радановић је навео да је скрнављење гробаља у Хрватској, такође, свакодневна појава, само што вијести о томе не долазе до медија.

- Имамо свакодневне пријаве рушења и разбијања споменика на православним гробљима у Горском Котару, Далмацији, Лици. То разумијемо као јасну поруку да Срби не треба да долазе ни на Задушнице, сметамо им чак и једном годишње, што је порука да и не помишљамо да се враћамо на мјеста одакле смо протјерани - изјавио је Радановић за Политику.

Он је нагласио да виновници обично не буду пронађени нити санкционисани.

На православном гробљу у Санском Мосту које је више пута било на мети вандала прије неколико дана срушена је надгробна плоча у облику крста.

У селу Машићи код Нове Градишке у Хрватској у јулу је срушено 18 надгробних споменика, а претходно су у тој општини уништени и споменици на православном гробљу у Ковачевцу. 

Коментари 0
Повезане вијести
Амбер Алерт у БиХ: У случају нестанка дјетета слиједи мобилизација цјелокупне јавности Амбер Алерт у БиХ: У случају нестанка дјетета слиједи мобилизација цјелокупне јавности
Старица претучена у Возући упућена на преглед у Зеницу Старица претучена у Возући упућена на преглед у Зеницу
Откривено зашто је ФБиХ имала енормно већи промет на "црни петак" од Српске Откривено зашто је ФБиХ имала енормно већи промет на "црни петак" од Српске
Најчитаније
 • Вјечне расправе о календару: Да ли би Срби прихватили промјену датума славе
  18h 57m
  1
 • Удружење "Гробари Пале" организује још једну божићну хуманитарну акцију
  20h 1m
  0
 • Имам позива да се од ловачких секција праве војне формације
  11h 45m
  5
 • У Српској смањено очекивано трајање живота
  20h 33m
  0
 • Пожар на објекту бившег хотела Кристал
  10h 57m
  0