Православни Дјечији сабор на Цетињу окупио 2.000 малишана

02.09.2023. 13:43
0
ИЗВОР: srna.rs

Православни Дјечији сабор Црне Горе, посвећен јубилеју 1.160 година од почетка равноапостолне мисије Свете браће Кирила и Методија, а у знаку важности очувања ћириличког писма, почео је јутрос на Цетињу, под слоганом „Ћирилицом пишем – православљем дишем“.

Сабор, који је ове године окупио више од 2.000 дјеце из свих крајева Црне Горе, као и госте из Сјеверне Македоније, почео је литургијом у Цетињском манастиру коју је служио Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Након свечаног отварања услиједиће додјела признања за вјероучитеља године, објављено је на сајту Митрополије црногорско-приморске.

Подгоричке школе вјеронауке ће затим извести игроказ „Црква у 13 слика“, након чега ће се публици, игром и пјесмом, представити гости Сабора, дјеца из Струге /Сјеверна Македонија/.

Потом је планирана пројекција филмова о историји писма и језика од почетка мисије Кирила и Методија до реформе писма и настанка азбуке која се данас користи, а програм ће бити завршен наступом Дјечијег хора „Јединство“ из Котора.

Након свечаног отварања, припремљен је читав низ радионица – ликовна, пјесничка, рецитаторска, музичка, као и фото и дизајнерска радионица.

За оне које интересују страни језици, биће уприличене преводилачке радионице, а за оне који желе да сазнају више о литургијском животу Цркве, ту је радионица за израду просфора, гдје ће дјеца моћи својим рукама да умијесе литургијски хљеб и чују много корисних и занимљивих ствари.

Спортска надметања подразумијевају такмичење дјеце у фудбалу и кошарци за двије узрасне категорије, такмичење у стоном тенису и шаху, као и дјеци омиљене „игре без граница“.

Дјеца ће моћи да учествују и у радионици народних игара и пјесама, радионици хитне помоћи, вјештина преживљавања у природи и на мору, као и радионица самоодбране.

Посебан садржај за дјецу и све госте Сабора током цијелог дана биће и изложба „Ћирилична галаксија“ – смјештена на пет пунктова испред Цетињског манастира.

Циљ аутора је да се прикажу народи који данас чувају насљеђе Свете браће Кирила и Методија и као званично користе ћириличко писмо.

За одржавање ове изложбе заслужне су школе вјеронауке из Горњих Бандића, Колашина, Тивта, Бара и Херцег Новог.

Све ове активности одржаваће се симултано до 15.00 часова, а након завршетка радионица и ручка за све учеснике, отпочеће смотра дјечијих хорова.

По завршетку концерта, на бини ће отпочети квиз знања из вјеронауке у којем ће се такмичити најдаровитији и највреднији ђаци, уз подршку својих другара, а на самом крају манифестације, након квиза знања, биће уручене награде и признања за побједнике у свим категоријама.

Коментари 0
Повезане вијести
,,Глас Црногорца“ 1880. о књигама које су куповали стари Цетињани ,,Глас Црногорца“ 1880. о књигама које су куповали стари Цетињани
Приведен возач аутобуса: Тврди да је осјетио бол у глави па слетио у провалију Приведен возач аутобуса: Тврди да је осјетио бол у глави па слетио у провалију
Митрополит Јоаникије: Његош нам освјетљава пут борбе и уводи смисао живота Митрополит Јоаникије: Његош нам освјетљава пут борбе и уводи смисао живота
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 50m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    4h 48m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    13h 14m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    11h 29m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    13h 8m
    0