Pravoslavni Dječiji sabor na Cetinju okupio 2.000 mališana

02.09.2023. 13:43
0
IZVOR: srna.rs

Pravoslavni Dječiji sabor Crne Gore, posvećen jubileju 1.160 godina od početka ravnoapostolne misije Svete braće Kirila i Metodija, a u znaku važnosti očuvanja ćiriličkog pisma, počeo je jutros na Cetinju, pod sloganom „Ćirilicom pišem – pravoslavljem dišem“.

Sabor, koji je ove godine okupio više od 2.000 djece iz svih krajeva Crne Gore, kao i goste iz Sjeverne Makedonije, počeo je liturgijom u Cetinjskom manastiru koju je služio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Nakon svečanog otvaranja uslijediće dodjela priznanja za vjeroučitelja godine, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Podgoričke škole vjeronauke će zatim izvesti igrokaz „Crkva u 13 slika“, nakon čega će se publici, igrom i pjesmom, predstaviti gosti Sabora, djeca iz Struge /Sjeverna Makedonija/.

Potom je planirana projekcija filmova o istoriji pisma i jezika od početka misije Kirila i Metodija do reforme pisma i nastanka azbuke koja se danas koristi, a program će biti završen nastupom Dječijeg hora „Jedinstvo“ iz Kotora.

Nakon svečanog otvaranja, pripremljen je čitav niz radionica – likovna, pjesnička, recitatorska, muzička, kao i foto i dizajnerska radionica.

Za one koje interesuju strani jezici, biće upriličene prevodilačke radionice, a za one koji žele da saznaju više o liturgijskom životu Crkve, tu je radionica za izradu prosfora, gdje će djeca moći svojim rukama da umijese liturgijski hljeb i čuju mnogo korisnih i zanimljivih stvari.

Sportska nadmetanja podrazumijevaju takmičenje djece u fudbalu i košarci za dvije uzrasne kategorije, takmičenje u stonom tenisu i šahu, kao i djeci omiljene „igre bez granica“.

Djeca će moći da učestvuju i u radionici narodnih igara i pjesama, radionici hitne pomoći, vještina preživljavanja u prirodi i na moru, kao i radionica samoodbrane.

Poseban sadržaj za djecu i sve goste Sabora tokom cijelog dana biće i izložba „Ćirilična galaksija“ – smještena na pet punktova ispred Cetinjskog manastira.

Cilj autora je da se prikažu narodi koji danas čuvaju nasljeđe Svete braće Kirila i Metodija i kao zvanično koriste ćiriličko pismo.

Za održavanje ove izložbe zaslužne su škole vjeronauke iz Gornjih Bandića, Kolašina, Tivta, Bara i Herceg Novog.

Sve ove aktivnosti održavaće se simultano do 15.00 časova, a nakon završetka radionica i ručka za sve učesnike, otpočeće smotra dječijih horova.

Po završetku koncerta, na bini će otpočeti kviz znanja iz vjeronauke u kojem će se takmičiti najdarovitiji i najvredniji đaci, uz podršku svojih drugara, a na samom kraju manifestacije, nakon kviza znanja, biće uručene nagrade i priznanja za pobjednike u svim kategorijama.

Komentari 0
Povezane vijesti
,,Glas Crnogorca“ 1880. o knjigama koje su kupovali stari Cetinjani ,,Glas Crnogorca“ 1880. o knjigama koje su kupovali stari Cetinjani
Priveden vozač autobusa: Tvrdi da je osjetio bol u glavi pa sletio u provaliju Priveden vozač autobusa: Tvrdi da je osjetio bol u glavi pa sletio u provaliju
Mitropolit Joanikije: Njegoš nam osvjetljava put borbe i uvodi smisao života Mitropolit Joanikije: Njegoš nam osvjetljava put borbe i uvodi smisao života
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    2h 35m
    4
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    21h 7m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    15h 45m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    16h 17m
    0
  • Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
    21h 50m
    0