Празници напунили АРИ и ковид амбуланте у Српској

11.01.2022. 07:34
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Нови сој вируса корона, као и већи број наших грађана који су из иностранства допутовали у Републику Српску да прославе празнике, у посљедњих десетак дана довео је до наглог раста броја новозаражених вирусом корона.

Потврдили су ово за "Независне новине" у домовима здравља широм Српске, гдје наводе да је евидентно да се сусрећемо с новим таласом пандемије.

Младен Шукало, шеф породичне медицине Дома здравља Бањалука, казао је да је повећан број новообољелих те да разлог за овај нагли скок можемо наћи у новом соју вируса корона, који је изузетно виролентан.

- Велики је број прегледа јер се наши грађани на било који симптом који се јави, а упућује на акутне респираторне инфекције, донекле у страху, одлучују да иду доктору - казао је Шукало. Додао је да у АРИ амбулантама бањалучког Дома здравља дневно имају око 400 прегледа те више од 150 прегледа у ковид амбулантама. 

- Ово је велики број прегледа, посебно ако узмемо у обзир да ми треба да се бавимо и пружањем других услуга примарног нивоа здравствене заштите, да лијечимо и друга акутна обољења - рекао је Шукало за "Независне", додајући да је ангажовано око 20 тимова љекара у Поликлиници у Бањалуци. Истакао је да је евидентно да је слична епидемиолошка ситуација и у земљама у окружењу.

- Препорука грађанима је да им, при појави првих симптома, као што су благо повишена температура, блага општа слабост, кихање, секреције из носа, први корак буде да уведу симптоматску терапију, а то је мировање код куће, изолација, узимање средстава против температуре и болова те витамина. У случају да дође до интензивирања симптома, односно ако је температура повишена дуже од три дана, ако особа има осјећај краткоће даха или отежаног дисања, да се јави љекарима и дође на преглед - навео је Шукало, додајући да не треба заборавити да у овом зимском периоду није све ковид инфекција те да постоје и уобичајене респираторне инфекције. 

Како је за "Независне новине" казао Младен Грујичић, начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Бијељина, дошло је до погоршања епидемиолошке ситуације, посебно у посљедњих десетак дана, од Нове године до данас.

- У овом периоду имамо све већи број новоинфицираних. Већ слободно можемо говорити о новом таласу вируса корона - навео је Грујичић. Додао је да је омикрон сој вируса корона, који се доста брже шири, довео до екплозије пандемије свугдје у свијету, а посебно на подручју Европе, те се пренио и на наше просторе.

- Ми смо дио Европе, то се преноси на наше подручје и можемо очекивати и даље повоћање броја новоинфицираних на подручју Бијељине - рекао је Грујичић, истичући да у овом периоду очекује и раст броја обољелих како од короне, тако и од других респираторних инфекција.

- Апелујемо на све грађане да се вакцинишу, видјели смо да вакцина има ефекта, а то је спречавање хоспитализације и тежих симптома ковида-19 - казао је Грујичић.

Да је до повећања броја пацијената дошло и у Дому здравља Прњавор, за "Независне новине" потврдио је Бојан Суботић, директор овог дома здравља. Он је навео да је због бројне дијаспоре која је вријеме празника провела у Српској примијећен и већи прилив пацијената који се тестирају на вирус корона.

- У респираторној амбуланти дневно буде прегледано од 80 до 90 пацијената - казао је Суботић.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Вртоглаве цијене опреме за бебе: Просјечна колица 1.300, креветац и до 700 КМ Вртоглаве цијене опреме за бебе: Просјечна колица 1.300, креветац и до 700 КМ
Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија
Завод за запошљавање Српске израдио оптимистичан план: Посао за 27.000 радника Завод за запошљавање Српске израдио оптимистичан план: Посао за 27.000 радника
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    22h 19m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    21h 59m
    1
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    23h 16m
    0
  • Одата почаст српским борцима палим на Јасику
    20h 8m
    4
  • Сјећање на катастрофалне поплаве које су погодиле Српску, Србију и ФБиХ
    17h 11m
    2