Предат нацрт резолуције за укидање овлашћења високог представника

14.07.2021. 20:13
0
ИЗВОР: СРНА

Русија и Кина подијелиле су чланицама Савјета безбједности УН нацрт резолуције којом би одмах била укинута овлашћења међународног високог представника у БиХ.

У кратком нацрту резолуције, у који је увид имала агенција АП, наводи се да овлаштења која су дата високом представнику на конференцији за спровођење Дејтонског споразума 1997. године више нису потребна због напретка које су постигле стране у БиХ.

У нацрту се подржава именовање високог представника Кристијана Шмита до 31. јула наредне године, када би била затворена Канцеларија високог представника.

Амбасадори земаља чланица Управног одбора Савјета за спровођење мира у БиХ 27. маја именовали су Шмита за новог високог представника, а Русија се није сагласила са овом одлуком.

Шмит би требало да 1. августа преузиме функцију након оставке Валентина Инцка који је ту дужност обављао 12 година.

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Тону градови у Кини Тону градови у Кини
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    8h 2m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    9h 17m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    15h 8m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    13h 35m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    15h 27m
    0