Предатор за мету имао деветогодишњу дјевојчицу из БиХ

11.02.2020. 10:38
0
ИЗВОР: klix.ba

Сваког 11. фебруара обиљежава се Дан сигурнијег интернета, а организација “Save the Children” одлучила је подијелити причу о деветогодишњој дјевојчици као примјер и упозорење на ситуације које се свакодневно понављају у нашем друштву, а које треба спријечити.

Дјевојчица Сара има девет година и одлична је ученица, кћерка и другарица. Иако зна да је премлада, редовно користи друштвену мрежу Фејсбук, баш као и већина њених вршњака. Њени родитељи то знају, те зато прате њене активности на интернету, за сваки случај.

Сара је уживала у кориштењу интернета све док није почела примати узнемирујуће поруке. Непознати мушкарац послао јој је слику мушких гениталија, која је наводно објављена на Фејсбуку, те на којој су јасно видљиви њени коментари. Дјевојчица се препала и, иако је знала да она није коментарисала такво нешто, запитала себе шта ће се догодити када њена породица, наставници и пријатељи виде ту слику.

Одлучила је потражити помоћ одраслих и рекла им је шта се догађа, а они су затим контактирали полицију, која је затим преко IP адресе пронашла мушкарца који је слао поруке дјевојчици. У претресу куће осумњиченог полиција је пронашла неколико компјутера, хард дискова, ДВД-ова, телефона и других уређаја. Убрзо је откривено да је у кући привремено боравила друга особа у вријеме када су послане поруке и да је за то користила заплијењену опрему. Осумњичени је био у бијегу када је полиција извршила претрес куће, али ухапшен је на граничном пријелазу док је покушавао напустити земљу.

Нажалост, ово није измишљена вијест, сценариј или вијест из иностранства. Ово је стварни случај који се догодио у једном граду у Босни и Херцеговини, гдје је полиција извршила истрагу и утврдила да Сара није једина жртва овог мушкарца. Осим Саре, на мети је имао још петеро дјеце, а за све то осуђен је на четири године и три мјесеца затворске казне.

Развој информацијских и комуникацијских технологија увео је бројне промјене у протекле три деценије. Уз огромне предности, употреба IKT отворила је и огроман простор за различите злоупотребе, од мањих друштвено неприхватљивих понашања до најтежих кривичних дјела.

Тачан број дјеце која су доживјела сексуалну експлоатацију или злостављање није познат. Регистровани случајеви чине само “врх леденог бријега” у поређењу са стварним бројем неоткривених случајева. Када се открију нови случајеви, приоритет се даје заштити најбољег интереса жртве, што обично захтијева искључење јавности, тако да грађани могу стећи погрешан дојам да у БиХ нема сексуалне експлоатације и злостављања у интернет окружењу.

Напротив, резултати студија проведених у БиХ указују на то да се дјеца суочавају с озбиљним проблемима у дигиталном окружењу. Студија проведена на репрезентативном узорку дјеце у БиХ у доби од 12-16 година показала је да је свако седмо дијете доживјело неки облик насиља у дигиталном окружењу.

Према тврдњама дјеце, ти проблеми су изузетно тешки за њих, а понекад су чак већи од насиља у стварном свијету, иако одрасли не обраћају довољно пажњу на њих и често потцјењују те проблеме. Дјеца приступају интернету с различитих уређаја, обично с мобилних телефона. Већина није свјесна потенцијалних ризика и не зна како се заштитити у интернетском окружењу. Често дијеле своје и туђе личне податке.

Половина дјеце укључене у једну студију примила је поруке од непознатих особа, а исти број је прихватио те непознате особе за пријатеље на друштвеним мрежама. Свако десето дијете прихватило је упознати се у стварном свијету с непознатом особом, односно особом коју је дијете упознало само путем друштвених мрежа.

Они који би требали пружати сигурност дјеци, првенствено њихови родитељи и наставници, у правилу не посједују довољно знања о ризицима у дигиталном окружењу. Неупознатост родитеља с овом проблематиком угрожава њихову контролу над активностима дјеце на интернету. Сигурност на интернету такође није дио ниједног наставног програма, тако да се о тој теми ријетко разговара у школама. Све то показује да су дјеца у БиХ веома рањива док су на интернету.

С обзиром на то да су упознате с овим чињеницама, као организације којима је мисија заштита дјеце, UNICEF, Међународни форум солидарности (IFS)-Emmaus и “Save the Children”основале су Конзорцијум БиХ, који проводи иницијативу названу “Превенција и супротстављање сексуалном искориштавању и злостављању дјеце путем интернета у Босни и Херцеговини”. Ову иницијативу подржава Глобални фонд Зауставимо насиље над дјецом (End Violence Against Children – EVAC) и она обухвата широк распон активности у подизању свијести о ризицима по дјецу на интернету и спречавању експлоатације и злостављања дјеце путем интернета.

Опрема која се користи за прикупљање доказа у случајевима као што је то овај с почетка овог текста, која вриједи више од 100.000 евра, донирана је Полицијској управи Федерације БиХ и Полицији Дистрикта Брчко. Поред набавке форензичке опреме, организација “Save the Children”организовала је и специјалистичку едукацију за полицијске службенике о употреби те опреме.

Путем својих активности “Save the Children” такође ради на јачању правосудних институција за сузбијање случајева експлоатације и злостављања дјеце на интернету, подржава пружатеље интернетских услуга у идентификацији и пријављивању могућих случајева експлоатације и злостављања дјеце на интернету и заговара увођење сигурности на интернету у редовне школске наставне планове.

Коментари 0
Најчитаније
  • Мања запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
    8h 43m
    0
  • Дејан Којић прогласио побједу у Палама
    22h 48m
    9
  • Маринко Божовић прогласио побједу у Источној Илиџи
    23h 43m
    5
  • Љубиша Ћосић прогласио побједу
    20h 52m
    7
  • Побједа Страхиње Башевића у Сокоцу
    22h 31m
    18