Предавање о вакцинацији против хуманог папилома вируса

06.04.2023. 09:54
0
ИЗВОР: katera.news

Предавање о вакцинацији против хуманог папилома вируса (ХПВ) одржаће се данас од 17 часова у великој сали Скупштине града Источно Сарајево.

Како су навели из ЈЗУ Дом здравља „Источно Сарајево“, који је и организатор, предавање је намијењено родитељима ученика осмих и деветих разреда основних школа на подручју општине Источна  Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Термини предавања су од 17 часова за основне школе „Свети Сава“ и „Јован Дучић“, те од 18 часова за основне школе „Алекса Шантић“ и „Петар Петровић Његош“, док ће се предавања за родитеље дјеце шестих и седмих разреда одржати у неким другим терминима.

Основни циљ предавања је подизање свијести о важности вакцинације против ХПВ вируса, као и организација вакцинације у популацији школске дјеце.

Предавање ће одржати проф. др Биљана Мијовић, а о организацији вакцинације на нашем подручју ће говрити доктори медицине Дома здравља „Источно Сарајево“.

Хумани папилома вирус обихвата групу од око 200 типова вируса, од којих неки изазивају инфекције код људи.  Око 12 типова има висок потенцијал изазивања малигних болести, од којих је начешћи карцином грлића материце, док неки имају мањи потенцијал изазивања малигних болести, али су значајни за настанак кондилома. Инфекција ХПВ-ом је једна од најчешћих сексуално преносивих инфекција. Већина инфекција изазваних ХПВ-ом пролази без симптома, односно већина заражених не зна да има инфекцију. Трајна инфекција ХПВ-ом може да узрокује промјене за које постоји ризик од преласка у малигне болести, од којих је најчешћи карцином грлића материце, објаснили су из Дома здравља „Источно Сарајево“.

Рак грлића материце је четврти најчешћи рак међу женама у свијету, а најчешће узрочник овог обољења је хумани папилома вирус. Број новобољелих и умрлих жена од рака грлића материце у Републици Српској је у сталном порасту. Сваке године оболи око 200, а умре око 50 жена од болести која се може спријечити.

У Републици Српској на располагању је најсавременија деветовалентна вакцина. Она не представља само превенцију заразних болести, већ и малигних болести.

Препоручена и бесплатна вакцина против ХПВ-а у Републици Спској се спроводи код дјевојчица и дјечака од 11 до 14 година живота, односно до 15. рођендана. Дјеца која пуне 15 година у првој половини  2023. године, могу до краја јуна да се пријаве за бесплатну вакцинацију.

Вакцинација ових узрасних категорија ће се спроводити по препоруци доктора медицине у Дому здравља. Старији од овог узраста плаћају вакцину и вакцинација ће се на лични захтјев спроводити у Регионалном центру Источно Сарајево Института за јавно здравство Републике Српске.

Вакцинација се спроводи у двије дозе, те се друга доза прима након годину дана.

Коментари 0
Повезане вијести
Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља
Предавање „Опасности које пријете дјеци и младима са интернета и сајбер криминал“ у петак у Источној Илиџи Предавање „Опасности које пријете дјеци и младима са интернета и сајбер криминал“ у петак ...
Почела вакцинација против сезонског грипа у Хан Пијеску, Сокоцу и Рогатици Почела вакцинација против сезонског грипа у Хан Пијеску, Сокоцу и Рогатици
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21h 42m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    12h 40m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    21h 6m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    19h 21m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    21h 0m
    0