Предложене мјере забране за петорицу осумњичених за злочине почињене у селу Јошаница

27.12.2022. 15:25
2
ИЗВОР: srna.rs

Тужилаштво БиХ предложило је мјере забране за петорицу осумњичених за злочине почињене у селу Јошаница у Фочи 1992. године, када је убијено 56 особа српске националности, претежно цивила, међу којима је било и жена и дјеце, док одбране траже да се овај приједлог одбије.

Тужилац Владимир Симовић предложио је мјере забране за осумњичене Рашида Собу, Закира Јамака, Адема Фехрића, Шефку Глушца и Муриса Хаџиахметовића.

Симовић је претходно шесторици ухапшених на подручју Сарајева и Горажда, који су осумњичени за злочине у селу Јошаница, није предложио никакве мјере забране већ је то затражио накнадно, након њиховог пуштања на слободу.

Мјере забране које је предложио подразумијевају одузимање личних докумената, забрану путовања и напуштања БиХ, те забрану састајања са свједоцима, али и осталим лицима која су била дио акције која се повезује са осумњиченима.

Мјере забране Тужилаштво тражи због постојања могућности да осумњичени побјегну и због утицаја на свједоке.

- Имамо неспорне доказе да је убијено 56 цивила и да је имовина попаљена и уништена - рекао је Симовић образлажући приједлог Тужилаштва.

Он је навео да располажу доказима који поткрепљују основану сумњу за осумњичене, али да не могу износити све појединости зато што је истрага у завршној фази, те да ће у наредних мјесец дана подићи и оптужницу.

Симовић је у Суду БиХ прочитао дијелове исказа свједока Енвера Кустуре, Едина Касаповића, Заима Потурка из којих, како тврди, произилази да су осумњичени били дио акције у Јошаници.

- Кустура у свом исказу наводи како је Рашид Собо био начелник Прве вишеградске бригаде, док је Закир Јамак командовао групом `Чоле`, којој је наредио чишћење терена - рекао је Симовић и додао да је Шефко Глушац био командир Другог батаљона вишеградске бригаде која је извршила нападе на село Црнетићи.

Ифет Ферагет, бранилац првоосумњиченог Рашида Собе, каже како није могао схватити на чему Тужилаштво заснива постојање основане сумње, те тврди да ништа није поткријепљено доказима, као и да је његовог брањеника Главни штаб послао као испомоћ.

Осумњичени Рашид Собо рекао је да је ово за њега увреда и да је он "тако нешто никада није наредио", пренио Бирн.

Кадрија Колић, бранилац Закира Јамака, тражио је да Суд БиХ одбије приједлог Тужилаштва као неоснован тврдећи јер сматра да није испуњен основни услов за упућивање мјера забране.

Са овим захтјевима сагласне су и одбране Адема Фехрића, Шефке Глушца и Муриса Хаџиахметовића.

Након што су одбране изнијеле свој став, тужилац Симовић је рекао да је наредба о спровођењу истраге издана 24. новембра 2022. године и да је комплетан чињенични основ прешироко постављен.

- Ми смо издвојили само дијелове који се односе на ове осумњичене и нема дилема да постоји и основ и основана сумња, која ће бити тестирана кроз подизање оптужнице - рекао је Симовић.

Због сумње да су починили ратне злочине у селу Јошаница код Фоче, припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ ухапсили су 13. децембра 2022. године шест особа на подручју Сарајева и Горажда.

Током напада, извршено је паљење и уништавања кућа и имовине, а жртве су након злочина пронађене и идентифициране.

Судија за претходни поступак Славиша Глухајић рекао је да ће Суд БиХ накнадно донијети одлуку.

Ова лица су осумњичена да су као команданти и припадници Вишеградске бригаде такозване Армије БиХ учествовали у нападу на село и чињењу овог злочина, а из Тужилаштво наводи да су жртве након злочина пронађене и идентификоване.

У предмету је извршена опсежна истрага Тужилаштва са више партнерских полицијских агенција и институција, као и прикупљање великог броја доказа о почињеном злочину и извршиоцима.

У освит зоре на Никољдан, 19. децембра 1992. године, припадници војске која је себе називала Армијом БиХ ушли су из правца Горажда десном обалом Дрине у залеђе српских положаја и, палећи све пред собом, на кућном прагу док су се спремали да сломе славски колач, масакрирали српске жене, старце и дјецу.

Убијено је 56 мјештана, многи од њих на језив начин, одсијецањем дијелова тијела. Међу жртвама била је 21 жена и троје дјеце, која су претходног дана са родитељима дошла из Фоче да на селу дочекају Светог Николу.

Десетак заселака Горње Јошанице у општини Фоча избрисано је са географске карте, попаљене су, не само куће, већ и помоћни објекти, уз нејач убијана је и стока, а гдје су то стигли, злочинци су чак посјекли и стабла воћака.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Leo 27.12.2022. 23:36
    Naravno da ima Božiji sud, Hari,ali postoji i jos jedan problem koji potomci žrtava ne vide i ne poštuju,kako bi i na Bozijem sudu pravda bila na njihovoj strani..Taj problem je u nepostivanju Božijih zakona,sada i ovdje...
  • Generic placeholder image
    Hari 27.12.2022. 16:40
    Na kraju sudske farse i tobožnjeg suđenja ratnim zločincima biće oslobađajuća presuda zbog nedostajanja dokaza. Biće da su se Srpski civili sami poubijali i maskarirali. Ima Božji sud kome neće dušmani izbjeći. Čitave porodice su uništile, sjeme im se zločinačko zatrlo.
Повезане вијести
Мртве из Јошанице одвезли су у два камиона Мртве из Јошанице одвезли су у два камиона
Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници
За данас заказано суђење за злочин над српским цивилима у Јошаници За данас заказано суђење за злочин над српским цивилима у Јошаници
Најчитаније
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    13h 38m
    0
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    23h 42m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    1h 2m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    21h 9m
    0
  • Нађа Рудакијевић, ученица ОШ „Петар Петровић Његош“, награђена на ликовном конкурсу Црвеног крста
    20h 27m
    0