Предсједништво СДС: Новац за помоћ локалним буџетима подијељен без критеријума

26.06.2020. 17:17
0
ИЗВОР: Катера

- Теслић и Прњавор су двије општине које имају приближно једнак број становника и једнак коефицијент за расподјелу ПДВ-а, а општина Теслић је добила два и по пута мање новца од општине Прњавор – истакао је након сједнице Предсједништва СДС-а Милан Миличевић, предсједник Главног одбора СДС-а коментаришући нетранспарентност у расподјели новца општинама из кредита ММФ-а.

Миличевић каже да према подацима Савеза општина и градова Републике Српске процијењено да су локални буџети у Српској оштећени по основу прихода од ПДВ-а као посљедице корона вируса у износу око 35%.

Савеза општина и градова РС упутио је званичан приједлог да је најправеднији начин расподјеле 30 милиона КМ од ММФ-а кориштење коефицијената од расподјеле ПДВ-а. Јуче су уплаћена средства свим локалним буџетима и увидом у износе за поједине општине утврђено је да ти коефицијенти нису били критетијуми за расподјелу новца од ММФ-а – нагласио је Миличевић.

Предсједник Главног одбора СДС-а каже да је још индикативније да критерији за расподјелу још нису објављени.

- Логично би било да су прво објављени критерији па на основу њих дијељен новац. Новац је потпуно нетранспарентно подијељен – наглашава Миличевић.

Радо Савић, замјеник предсједника СДС-а каже да је грађанима у доба пандемије потребна јасна и прецизна информација како се троши јавни новац, поготово новац из кредита.

- Влада Републике Српске досљедна је само у нетранспарентности. Да би се добро управљало кризом мора се бити транспарентан. Ово отвара сумњу да ни овај сегмент кризе није добро урађен као што је био и случај са респираторима и другим набавкама током кризе – закључује Савић.

- Српска демократска странка спремно дочекује локалне изборе и убјеђени смо да ће се избори одржати у 15. новембра ове године и да ће бити усвојен буџет институција БиХ као кључни предуслов одржавања избора – нагалашава предсједник Српске демократске страке Мирко Шаровић.

Предсједништво СДС-а одлучило је да ће наредних дана ући у финалне преговоре са коалиционим партнерима око заједничког наступа у највећим градовима Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Милан Петровић кандидат СДС-а за градоначелника Прњавора Милан Петровић кандидат СДС-а за градоначелника Прњавора
Миличевић: Ако је дебљина новчаника мјера патриотизма онда су људи из власти шампиони Миличевић: Ако је дебљина новчаника мјера патриотизма онда су људи из власти шампиони
Миличевић: Дјелимично ријешен проблем финансирања странке Миличевић: Дјелимично ријешен проблем финансирања странке
Најчитаније
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    23h 25m
    1
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    4h 53m
    6
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    18h 3m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    18h 35m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    16h 54m
    0