Представа "Мала сирена" сутра отвара 25. "Лут фест "

21.09.2024. 19:11
0
ИЗВОР: srna.rs

Представом Дјечијег позоришта Републике Српске из Бањалуке "Мала сирена", у режији Бисерке Колевске, сутра ће у Источном Сарајеву свечано бити отворен 25. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест 2024".

Свечано отварање ове традиционалне манифестације заказано је за 18.00 часова на сцени Народног позоришта Источно Сарајево.

Фестивал већ четврт вијека организује "Форум театар" из Источног Сарајева, који има статус репрезентативног удружења у области позоришне умјетности Републике Српске.

Ова престижна међународна луткарска манифестација трајаће до 27. септембра у Источном Сарајеву на сценама Културног центра Источно Ново Сарајево и Народног позоришта Источно Сарајево, потврдио је Срни директор Фестивала Витомир Митрић.

На 25. "Лут фесту" учествоваће луткарска позоришта из Србије, Републике Српске и Федерације БиХ, Бугарске, Јерменије, Јужне Кореје, Мађарске и Руске Федерације.

Првог дана Фестивала, у понедјељак, 23. септембра, у 11.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево биће изведена представа "Утопија" Луткарског казалишта Мостар, а у 18.00 часова у Народном позоришту Источно Сарајево Позориште лутака "Пинокио" из Београда одиграће представу "Снежана и седам патуљака".

У уторак, 24. септембра, у Културном центру од 11.00 часова биће изведена представа "Зец и пас" Позоришта лутака "Пинокио", а од 18.00 часова "Театар ро Гинаре" /Тхеатер Ро ГиНарае/ из Јужне Кореје одиграће представу под називом "Дрвосјеча и небеска вила", која је корејска народна бајка.

За сриједу је у Културном центру од 11.00 часова планирано извођење представе "Кад имаш кућног змаја", "Стејт папет театра" из бугарског града Сливена, а од 18.00 часова Народно позориште "Тоша Јовановић" из Зрењанина одиграће представу "Змајић Оги".

"Театрол театар" /Театрол-тхеатер/ из Јерменије у 10.00 часова у Народном позоришту Источно Сарајево извешће представу "Мали принц", док је за 11.00 часова у Културном центру планирана представа "Палчић" Државног луткарског позоришта "Макачкала" из Дагестана /Руска Федерација/, а у 16.00 часова представа "Гоби денс компани" /Гóби Данце Цомпанy/ из Будимпеште под називом "Два метра квадратна".

Исто вече од 18.00 часова у Народном позоришту биће одиграна представа "Алиса у земљи дрвећа" Крушевачког позоришта.

Посљедњег дана Фестивала, у петак, 27. септембра, у Народном позоришту Источно Сарајево биће одржана церемонија свечаног затварања 25. "Лут феста" и додјела награда, с почетком у 11.00 часова.

Пратећи програм 24. "Лут феста" чине интерактивне и креативне радионице, мастерклас предавања, промоције књига о луткарству и други едукативни фестивалски програми који доприносе значају фестивала, у свјетским оквирима луткарске умјетности.

Представе на 25. "Лут фесту" оцјењиваће два жирија.

Међународни стручни жири у саставу професор Боњо Лунгов из Бугарске, Валентина Фурсова из Естоније и професор Младен Јанковић из Републике Српске након оцјењивања представа додијелиће скулптуру "Златна анима" за најбољу представу Фестивала, као и награде за најбољу анимацију, режију, сценографију и костим, израду и креацију лутака, оригиналну идеју и оригиналну музику и најлутковитију представу.

Жири новинара и критике чиниће новинар Новинске агенције Републике Српске СРНА Огњен Беговић, предсједник, и чланови професор и редитељ из Бугарске Константин Каракостов, те Бранко Пјевић, етнолог и антрополог, који имају задатак да донесу одлуку о двије награде – Магија луткарства "Радослав Лазић" и Поетика луткарског израза "Војислав Војо Вујановић".

Фестивал финансијски подржавају Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе Републике Србије и Министарство спољних послова - Управа за сарадњу са дијаспором, град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа и спонзори компанија "Бамби" и Туристичка организација Источно Сарајево.

Медијски пријатељи Фестивала су Радио-телевизија Републике Српске, Новинска агенција Републике Српске СРНА, ТВ БН, ТВИС, БХРТ, као и локални портали.

Коментари 0
Повезане вијести
Морбилима заражено 309 лица, у Источном Сарајеву 33 лица Морбилима заражено 309 лица, у Источном Сарајеву 33 лица
Осам репрезентативаца из ЈЈК „Славије“ учествује на Отвореном првенству Балкана у Румунији Осам репрезентативаца из ЈЈК „Славије“ учествује на Отвореном првенству Балкана у Румунији
„Златни септембар“ у Источном Сарајеву: Засијајте златно у знак подршке д‌јеци обољелој од рака „Златни септембар“ у Источном Сарајеву: Засијајте златно у знак подршке д‌јеци обољелој од...
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    8h 28m
    0
  • Обиљежене 142 године од Улошког устанка
    8h 2m
    0
  • Најављено поскупљење горива на бензинским пумпама у БиХ
    7h 8m
    3
  • Подржимо представнице Источног Новог Сарајева на "Ритму Европе"
    9h 29m
    0
  • На аутобуској станици у Загребу усташки симболи и порука "Уби Србина"
    10h 18m
    2