Predstava "Mala sirena" sutra otvara 25. "Lut fest "

21.09.2024. 19:11
0
IZVOR: srna.rs

Predstavom Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke "Mala sirena", u režiji Biserke Kolevske, sutra će u Istočnom Sarajevu svečano biti otvoren 25. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest 2024".

Svečano otvaranje ove tradicionalne manifestacije zakazano je za 18.00 časova na sceni Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo.

Festival već četvrt vijeka organizuje "Forum teatar" iz Istočnog Sarajeva, koji ima status reprezentativnog udruženja u oblasti pozorišne umjetnosti Republike Srpske.

Ova prestižna međunarodna lutkarska manifestacija trajaće do 27. septembra u Istočnom Sarajevu na scenama Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo i Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo, potvrdio je Srni direktor Festivala Vitomir Mitrić.

Na 25. "Lut festu" učestvovaće lutkarska pozorišta iz Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH, Bugarske, Jermenije, Južne Koreje, Mađarske i Ruske Federacije.

Prvog dana Festivala, u ponedjeljak, 23. septembra, u 11.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo biće izvedena predstava "Utopija" Lutkarskog kazališta Mostar, a u 18.00 časova u Narodnom pozorištu Istočno Sarajevo Pozorište lutaka "Pinokio" iz Beograda odigraće predstavu "Snežana i sedam patuljaka".

U utorak, 24. septembra, u Kulturnom centru od 11.00 časova biće izvedena predstava "Zec i pas" Pozorišta lutaka "Pinokio", a od 18.00 časova "Teatar ro Ginare" /Theater Ro GiNarae/ iz Južne Koreje odigraće predstavu pod nazivom "Drvosječa i nebeska vila", koja je korejska narodna bajka.

Za srijedu je u Kulturnom centru od 11.00 časova planirano izvođenje predstave "Kad imaš kućnog zmaja", "Stejt papet teatra" iz bugarskog grada Slivena, a od 18.00 časova Narodno pozorište "Toša Jovanović" iz Zrenjanina odigraće predstavu "Zmajić Ogi".

"Teatrol teatar" /Teatrol-theater/ iz Jermenije u 10.00 časova u Narodnom pozorištu Istočno Sarajevo izvešće predstavu "Mali princ", dok je za 11.00 časova u Kulturnom centru planirana predstava "Palčić" Državnog lutkarskog pozorišta "Makačkala" iz Dagestana /Ruska Federacija/, a u 16.00 časova predstava "Gobi dens kompani" /Góbi Dance Company/ iz Budimpešte pod nazivom "Dva metra kvadratna".

Isto veče od 18.00 časova u Narodnom pozorištu biće odigrana predstava "Alisa u zemlji drveća" Kruševačkog pozorišta.

Posljednjeg dana Festivala, u petak, 27. septembra, u Narodnom pozorištu Istočno Sarajevo biće održana ceremonija svečanog zatvaranja 25. "Lut festa" i dodjela nagrada, s početkom u 11.00 časova.

Prateći program 24. "Lut festa" čine interaktivne i kreativne radionice, masterklas predavanja, promocije knjiga o lutkarstvu i drugi edukativni festivalski programi koji doprinose značaju festivala, u svjetskim okvirima lutkarske umjetnosti.

Predstave na 25. "Lut festu" ocjenjivaće dva žirija.

Međunarodni stručni žiri u sastavu profesor Bonjo Lungov iz Bugarske, Valentina Fursova iz Estonije i profesor Mladen Janković iz Republike Srpske nakon ocjenjivanja predstava dodijeliće skulpturu "Zlatna anima" za najbolju predstavu Festivala, kao i nagrade za najbolju animaciju, režiju, scenografiju i kostim, izradu i kreaciju lutaka, originalnu ideju i originalnu muziku i najlutkovitiju predstavu.

Žiri novinara i kritike činiće novinar Novinske agencije Republike Srpske SRNA Ognjen Begović, predsjednik, i članovi profesor i reditelj iz Bugarske Konstantin Karakostov, te Branko Pjević, etnolog i antropolog, koji imaju zadatak da donesu odluku o dvije nagrade – Magija lutkarstva "Radoslav Lazić" i Poetika lutkarskog izraza "Vojislav Vojo Vujanović".

Festival finansijski podržavaju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova - Uprava za saradnju sa dijasporom, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža i sponzori kompanija "Bambi" i Turistička organizacija Istočno Sarajevo.

Medijski prijatelji Festivala su Radio-televizija Republike Srpske, Novinska agencija Republike Srpske SRNA, TV BN, TVIS, BHRT, kao i lokalni portali.

Komentari 0
Povezane vijesti
Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
Osam reprezentativaca iz JJK „Slavije“ učestvuje na Otvorenom prvenstvu Balkana u Rumuniji Osam reprezentativaca iz JJK „Slavije“ učestvuje na Otvorenom prvenstvu Balkana u Rumuniji
„Zlatni septembar“ u Istočnom Sarajevu: Zasijajte zlatno u znak podrške d‌jeci oboljeloj od raka „Zlatni septembar“ u Istočnom Sarajevu: Zasijajte zlatno u znak podrške d‌jeci oboljeloj od...
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    8h 23m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    7h 57m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    7h 3m
    3
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    9h 24m
    0
  • Na autobuskoj stanici u Zagrebu ustaški simboli i poruka "Ubi Srbina"
    10h 13m
    2