Представа о значају гусала у српској историји према описима страних аутора

30.07.2021. 21:42
0
ИЗВОР: СРНА

Удружење гуслара и епских пјесника Републике Српске организовало је вечерас у Културном центру Источно Ново Сарајево представу "Илирска писма" о значају гусала у српској историји и народној књижевности према извјештајима и описима страних аутора.

- Ова представа историјско-документарног, драмско-рецитаторског и музичко-фолклорног карактера одржана је по благослову Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома, на празник Огњена Марија-  рекао је новинарима предсједник Удружења гуслара и епских пјесника Зоран Ребриновић.

Он је истакао да је циљ овог јединственог културног догађаја очување и оплемењивање културе сјећања на стране ауторе који су писали о тешкој историји српског народа и његовој борби за слободу, част и достојанство кроз вијекове.

Према његовим ријечима, један од највреднијих страних приповједача био је Артур Еванс, који је са својим савременицима био шокиран сиромаштвом и тешким положајем Срба у тадашњем срцу Европе, што је била посљедица вишевјековне осмишљене стратегије турских власти на овим просторима.

У програму су учествовали наратор Миљан Максимовић, чланови драмско-музичке и музичко-фолклорне секције КУДа "Братство" из Војковића и солиста Ања Радоња.

Сценариста представе је етнолог и антрополог Бранко Пјевић.

Представа је одржана уз поштивање свих прописаних епидемиолошких мјера.

Посјетиоци су били у прилици да дају добовољне прилоге у хуманитарне сврхе, за помоћ теже обољелим лицима, а прикупљеним средствима располагаће Градска организација Црвеног крста.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Вече српске културе у Палама 11. септембра Вече српске културе у Палама 11. септембра
Милош Дракул побједник Фестивала младих гуслара Српске Милош Дракул побједник Фестивала младих гуслара Српске
Радивоје Абазовић пензионерске дане обогаћује израдом гусала и плоски Радивоје Абазовић пензионерске дане обогаћује израдом гусала и плоски
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 33m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 56m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 29m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 26m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 17m
    0