Predstava o značaju gusala u srpskoj istoriji prema opisima stranih autora

30.07.2021. 21:42
0
IZVOR: SRNA

Udruženje guslara i epskih pjesnika Republike Srpske organizovalo je večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo predstavu "Ilirska pisma" o značaju gusala u srpskoj istoriji i narodnoj književnosti prema izvještajima i opisima stranih autora.

- Ova predstava istorijsko-dokumentarnog, dramsko-recitatorskog i muzičko-folklornog karaktera održana je po blagoslovu Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, na praznik Ognjena Marija-  rekao je novinarima predsjednik Udruženja guslara i epskih pjesnika Zoran Rebrinović.

On je istakao da je cilj ovog jedinstvenog kulturnog događaja očuvanje i oplemenjivanje kulture sjećanja na strane autore koji su pisali o teškoj istoriji srpskog naroda i njegovoj borbi za slobodu, čast i dostojanstvo kroz vijekove.

Prema njegovim riječima, jedan od najvrednijih stranih pripovjedača bio je Artur Evans, koji je sa svojim savremenicima bio šokiran siromaštvom i teškim položajem Srba u tadašnjem srcu Evrope, što je bila posljedica viševjekovne osmišljene strategije turskih vlasti na ovim prostorima.

U programu su učestvovali narator Miljan Maksimović, članovi dramsko-muzičke i muzičko-folklorne sekcije KUDa "Bratstvo" iz Vojkovića i solista Anja Radonja.

Scenarista predstave je etnolog i antropolog Branko Pjević.

Predstava je održana uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Posjetioci su bili u prilici da daju dobovoljne priloge u humanitarne svrhe, za pomoć teže oboljelim licima, a prikupljenim sredstvima raspolagaće Gradska organizacija Crvenog krsta.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
Bane Vujović uz gusle čuva tradiciju Bane Vujović uz gusle čuva tradiciju
Promovisana epska pjesma "Egzodus sarajevskih Srba 1996" u Istočnom Novom Sarajevu Promovisana epska pjesma "Egzodus sarajevskih Srba 1996" u Istočnom Novom Sarajevu
Najčitanije
  • Vlado Šipčić – posljednji četnik koji je oružanu borbu sa komunistima vodio do 1957. godine
    16h 10m
    19
  • INTERVJU: Vojislav Vojo Čarkić – Legendarni prota Vojo
    15h 50m
    1
  • Privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    19h 13m
    0
  • Na današnji dan formirana Vojska Republike Srpske
    20h 10m
    12
  • Sastanak o uređenju i održavanju groblja “Crkvice”
    17h 7m
    0