Представљен пројекат гасификације источног дијела Српске

26.08.2022. 17:39
0
ИЗВОР: katera.news

У Административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву презентован је пројекат гасификације источног дијела Републике Српске.

Пројекат подразумијева гасификацију општина Шековићи, Власеница-Игришта, Милићи, Хан Пијесак, Пале-Јахорина, Трново, као и проширења гасне мреже на територији општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, иако се име ове општине није нашло на званичној презентацији.

Слика

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да је ова општина опет изостављена иако једина два улаза гаса у Источно Сарајево, тј. у Републику Српску пролазе баш кроз Источну Илиџу.

- Потрошачи Источне Илиџе нису обухваћени пројектом гасификације Републике Српске, а формални предсједник Владе Републике Српске је сасвим случајно рекао да ће водити примарни вод гаса од Шековића до Источног Новог Сарајева – рекао је Божовић.

Према његовим ријечима, док на такав начин показујемо мишиће и стварамо непотребне трошкове водећи гас територијом Републике Српске умјесто да се договоримо са Федерацијом, држимо монопол на истоку Републике Српске уласка гаса у БиХ из Србије.

- Слушамо празне приче о имену предузећа за које Вишковић рече да до јуче за њега нису ни знали, а Додик да га његов назив иритира (Сарајево-гас а.д. Источно Сарајево). Само их не иритира 100 милиона инвестиција, банкарска гаранција Владе РС и ново задуживање – истакао је Божовић.

Он је додао да „би га све мање бољело да се оваквих обећања није наслушао раније, а оно које га највише боли је изградња гимназије у Источној Илиџи“.

- Свечано обећавам да ће једна од првих одлука нове Владе Републике Српске бити изградња гимназије у Источној Илиџи – истакао је Божовић.

Недељко Елек, директор Сарајево-гаса, изјавио је да ће према пројекцији коју имају, гасификација ових општина коштати 70 милиона КМ.

- План ће морати бити проширен према Сокоцу, Рогатици и Вишеграду јер то тражи Додик. Према постојећим истраживањима имамо 70 милиона КМ инвестиција, враћамо 93,6 за 10 година, с тим што сваке године остварујемо 10 милиона добити. Тај новац уплаћујемо у Буџет Српске тако да ће се та инвестиција исплатити за седам година – појаснио је Елек.

Према његовим ријечима, током трајања овог гасовода од 33 године зарада ће износити 330 милиона КМ.

- Тако раде све озбиљне државе, а Република Српка је озбиљна – закључио је Елек.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да Република Српска енергетску будућност мора развијати самостално у сарадњи са партнерима.

-  Гасовод је нешто без чега се неће моћи привредно развијати, нити одржати стандарди. Чињеница да Република Српска располаже најјефтинијом електричном енергијом говори о томе да смо усмјерени ка обезбјеђењу јефтиног енергента, што ће омогућити раст привреде – рекао је Додик.

Према његови ријечима, неприхватљиво је да гас који долази у Источно Сарајево из Федерације стално условљавају и приморавају.

Додик је навео да Република Српска не жели да спречава испоруку гаса Сарајеву.

- Ово је наша инвестиција, наше паре и будућност и желимо у том погледу да се одвојимо од ФБиХ -  поручио је Додик.

Премијер Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да је ово веома важан пројекат за Републику Српску.

- Не могу да се помирим са чињеницом да неко има проблем да Република Српска уради конекцију са Републиком Србијом у Новом Селу код Бијељине и Павловића мосту и да се за то не да сагласност – изјавио је Вишковић, истичући да је Српска изгубила дуг временски период због опструкције из ФБиХ.

Коментари за ову вијест су искључени.
Повезане вијести
Божовић: Настављамо даље, у новом ритму, да завршимо што смо почели Божовић: Настављамо даље, у новом ритму, да завршимо што смо почели
У Источном Сарајеву све спремено за гласање у недјељу У Источном Сарајеву све спремено за гласање у недјељу
Споменик „Бели анђео“ симбол васкрсења сарајевских Срба из уништења (ФОТО) Споменик „Бели анђео“ симбол васкрсења сарајевских Срба из уништења (ФОТО)
Најчитаније
  • Обиљежавање Дана учитељ(иц)а - 5. октобар
    20h 12m
    0
  • Катастрофа на путу Јабланица - Мостар: У потпуности нестала цеста код Комадиновог врела
    20h 20m
    0
  • Спашен дјечак којем су родитељи погинули на лицу мјеста
    13h 40m
    0
  • Невријеме однијело кров, штета велика
    22h 1m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    23h 47m
    0