Predstavljen projekat gasifikacije istočnog dijela Srpske

26.08.2022. 17:39
0
IZVOR: katera.news

U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu prezentovan je projekat gasifikacije istočnog dijela Republike Srpske.

Projekat podrazumijeva gasifikaciju opština Šekovići, Vlasenica-Igrišta, Milići, Han Pijesak, Pale-Jahorina, Trnovo, kao i proširenja gasne mreže na teritoriji opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, iako se ime ove opštine nije našlo na zvaničnoj prezentaciji.

Slika

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović istakao je da je ova opština opet izostavljena iako jedina dva ulaza gasa u Istočno Sarajevo, tj. u Republiku Srpsku prolaze baš kroz Istočnu Ilidžu.

- Potrošači Istočne Ilidže nisu obuhvaćeni projektom gasifikacije Republike Srpske, a formalni predsjednik Vlade Republike Srpske je sasvim slučajno rekao da će voditi primarni vod gasa od Šekovića do Istočnog Novog Sarajeva – rekao je Božović.

Prema njegovim riječima, dok na takav način pokazujemo mišiće i stvaramo nepotrebne troškove vodeći gas teritorijom Republike Srpske umjesto da se dogovorimo sa Federacijom, držimo monopol na istoku Republike Srpske ulaska gasa u BiH iz Srbije.

- Slušamo prazne priče o imenu preduzeća za koje Višković reče da do juče za njega nisu ni znali, a Dodik da ga njegov naziv iritira (Sarajevo-gas a.d. Istočno Sarajevo). Samo ih ne iritira 100 miliona investicija, bankarska garancija Vlade RS i novo zaduživanje – istakao je Božović.

On je dodao da „bi ga sve manje boljelo da se ovakvih obećanja nije naslušao ranije, a ono koje ga najviše boli je izgradnja gimnazije u Istočnoj Ilidži“.

- Svečano obećavam da će jedna od prvih odluka nove Vlade Republike Srpske biti izgradnja gimnazije u Istočnoj Ilidži – istakao je Božović.

Nedeljko Elek, direktor Sarajevo-gasa, izjavio je da će prema projekciji koju imaju, gasifikacija ovih opština koštati 70 miliona KM.

- Plan će morati biti proširen prema Sokocu, Rogatici i Višegradu jer to traži Dodik. Prema postojećim istraživanjima imamo 70 miliona KM investicija, vraćamo 93,6 za 10 godina, s tim što svake godine ostvarujemo 10 miliona dobiti. Taj novac uplaćujemo u Budžet Srpske tako da će se ta investicija isplatiti za sedam godina – pojasnio je Elek.

Prema njegovim riječima, tokom trajanja ovog gasovoda od 33 godine zarada će iznositi 330 miliona KM.

- Tako rade sve ozbiljne države, a Republika Srpka je ozbiljna – zaključio je Elek.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da Republika Srpska energetsku budućnost mora razvijati samostalno u saradnji sa partnerima.

-  Gasovod je nešto bez čega se neće moći privredno razvijati, niti održati standardi. Činjenica da Republika Srpska raspolaže najjeftinijom električnom energijom govori o tome da smo usmjereni ka obezbjeđenju jeftinog energenta, što će omogućiti rast privrede – rekao je Dodik.

Prema njegovi riječima, neprihvatljivo je da gas koji dolazi u Istočno Sarajevo iz Federacije stalno uslovljavaju i primoravaju.

Dodik je naveo da Republika Srpska ne želi da sprečava isporuku gasa Sarajevu.

- Ovo je naša investicija, naše pare i budućnost i želimo u tom pogledu da se odvojimo od FBiH -  poručio je Dodik.

Premijer Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je ovo veoma važan projekat za Republiku Srpsku.

- Ne mogu da se pomirim sa činjenicom da neko ima problem da Republika Srpska uradi konekciju sa Republikom Srbijom u Novom Selu kod Bijeljine i Pavlovića mostu i da se za to ne da saglasnost – izjavio je Višković, ističući da je Srpska izgubila dug vremenski period zbog opstrukcije iz FBiH.

Komentari za ovu vijest su isključeni.
Povezane vijesti
Romanijski kajmak prepoznatljiv, zaštićen i ima kupce Romanijski kajmak prepoznatljiv, zaštićen i ima kupce
Počinje manifestacija "Dani tikve" u Istočnom Sarajevu Počinje manifestacija "Dani tikve" u Istočnom Sarajevu
Božović: Nastavljamo dalje, u novom ritmu, da završimo što smo počeli Božović: Nastavljamo dalje, u novom ritmu, da završimo što smo počeli
Najčitanije
  • Obilježavanje Dana učitelj(ic)a - 5. oktobar
    22h 10m
    0
  • Katastrofa na putu Jablanica - Mostar: U potpunosti nestala cesta kod Komadinovog vrela
    22h 18m
    0
  • Spašen dječak kojem su roditelji poginuli na licu mjesta
    15h 38m
    0
  • Nevrijeme odnijelo krov, šteta velika
    23h 59m
    0
  • "10.000 kuna za 100 komada djece pokopane"
    22h 9m
    1