Представљен пројекат „Источно Сарајево - град без насиља“

18.08.2023. 17:14
1
ИЗВОР: katera.news

Женски интерактивни рурални центар Источно Сарајево представио је данас пројекат „Источно Сарајево – град без насиља“, чији је циљ подизање свијести младих људи о свим облицима насиља кроз друштвено ангажовање, волонтирање и пружање подршке жртвама породичног насиља.

Милена Регоје, извршна директорица Женског интерактивног руралног центра, истиче да жртва насиља може постати било ко, било када и на било којем мјесту, као и да је највећи проблем како охрабрити жртве породичног насиља да пријаве исто.

Наводи да је основни циљ пројекта „Источно Сарајево-град без насиља“ подизање свијести младих студента, социолога, психолога и педагога како да активним учествовањем у заједници помогну жртвама насиља, водећи иновативну СОС апликацију.

- Кроз пројекта ћемо обучавати 60 младих студената како на практичан начин да помогну жртвама насиља кроз СОС апликацију, како би жртве могле да затраже правну, психо-социјалну и другу подршку. Такође, преко апликације ће се моћи инсталирати и тастер „Паник“ преко којег ће жртве моћи да пријаве насиље – објаснила је она.

Слика

Фото: katera.news

На подручју Полицијске управе Источно Сарајево у првој половини 2022.године регистровано је 36 случајева насиља у породици. Полиција је поднијела 36 извјештаја о почињеном кривичном дјелу против 36 пунољетних мушкараца, од којих су осам повратници у вршењу насиља у породици. Најчешће жртве насиља су супруге и ванбрачне партнерке, као и мајке и сестре, а евидентирани су и случајеви насиља синова над очевима и обрнуто, као и брата над сестром и сина над мајком – подаци су Женског интерактивног руралног центра, наводећи да су жртве породичног насиља у неповољном положају због бројних интерних и спољних фактора.

Као један од разлога непријављивања и нетражења подршке, наводе перцепцију о недовољном квалитету рехабилитације и реинтеграције.

Пројекат„Источно Сарајево-град без насиља“ траје девет мјесеци, а планирано је и одржавање радионица о значају волонтерског активизма, пружање услуга жртвама породичног насиља, социјалном раду и педагошком приступу у пракси. Проводи се у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 (ReLOaD2), који финансира Европска унија, а имплементира Развојни програм Уједињених нација (УНДП) уз подршку Града Источно Сарајево.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    anknoun 20.08.2023. 18:00
    ju bar…
Повезане вијести
Група ученика претукла вршњака у Тузли: Пријетили му да ће га исјећи Група ученика претукла вршњака у Тузли: Пријетили му да ће га исјећи
Аларматни подаци: У Српској за 36 одсто више кривичних дјела у којима су жртве дјеца Аларматни подаци: У Српској за 36 одсто више кривичних дјела у којима су жртве дјеца
Пијана жена у једном селу у БиХ изударала мужа Пијана жена у једном селу у БиХ изударала мужа
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    5h 47m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 31m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    20h 44m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    16h 58m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    21h 50m
    0