Predstavljen projekat „Istočno Sarajevo - grad bez nasilja“

18.08.2023. 17:14
1
IZVOR: katera.news

Ženski interaktivni ruralni centar Istočno Sarajevo predstavio je danas projekat „Istočno Sarajevo – grad bez nasilja“, čiji je cilj podizanje svijesti mladih ljudi o svim oblicima nasilja kroz društveno angažovanje, volontiranje i pružanje podrške žrtvama porodičnog nasilja.

Milena Regoje, izvršna direktorica Ženskog interaktivnog ruralnog centra, ističe da žrtva nasilja može postati bilo ko, bilo kada i na bilo kojem mjestu, kao i da je najveći problem kako ohrabriti žrtve porodičnog nasilja da prijave isto.

Navodi da je osnovni cilj projekta „Istočno Sarajevo-grad bez nasilja“ podizanje svijesti mladih studenta, sociologa, psihologa i pedagoga kako da aktivnim učestvovanjem u zajednici pomognu žrtvama nasilja, vodeći inovativnu SOS aplikaciju.

- Kroz projekta ćemo obučavati 60 mladih studenata kako na praktičan način da pomognu žrtvama nasilja kroz SOS aplikaciju, kako bi žrtve mogle da zatraže pravnu, psiho-socijalnu i drugu podršku. Takođe, preko aplikacije će se moći instalirati i taster „Panik“ preko kojeg će žrtve moći da prijave nasilje – objasnila je ona.

Slika

Foto: katera.news

Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo u prvoj polovini 2022.godine registrovano je 36 slučajeva nasilja u porodici. Policija je podnijela 36 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 36 punoljetnih muškaraca, od kojih su osam povratnici u vršenju nasilja u porodici. Najčešće žrtve nasilja su supruge i vanbračne partnerke, kao i majke i sestre, a evidentirani su i slučajevi nasilja sinova nad očevima i obrnuto, kao i brata nad sestrom i sina nad majkom – podaci su Ženskog interaktivnog ruralnog centra, navodeći da su žrtve porodičnog nasilja u nepovoljnom položaju zbog brojnih internih i spoljnih faktora.

Kao jedan od razloga neprijavljivanja i netraženja podrške, navode percepciju o nedovoljnom kvalitetu rehabilitacije i reintegracije.

Projekat„Istočno Sarajevo-grad bez nasilja“ traje devet mjeseci, a planirano je i održavanje radionica o značaju volonterskog aktivizma, pružanje usluga žrtvama porodičnog nasilja, socijalnom radu i pedagoškom pristupu u praksi. Provodi se u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz podršku Grada Istočno Sarajevo.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    anknoun 20.08.2023. 18:00
    ju bar…
Povezane vijesti
Cijeli razred se ispisao iz škole zbog jednog učenika Cijeli razred se ispisao iz škole zbog jednog učenika
Grupa učenika pretukla vršnjaka u Tuzli: Prijetili mu da će ga isjeći Grupa učenika pretukla vršnjaka u Tuzli: Prijetili mu da će ga isjeći
Alarmatni podaci: U Srpskoj za 36 odsto više krivičnih djela u kojima su žrtve djeca Alarmatni podaci: U Srpskoj za 36 odsto više krivičnih djela u kojima su žrtve djeca
Najčitanije
  • Sjećanje na poginule i umrle borce Srpske garde Ilidža
    12h 44m
    0
  • Zaplijenjeno više od pet kilograma droge, uhapšena dva muškarca
    9h 16m
    0
  • U Srpskoj poskupljuje brašno
    14h 14m
    1
  • Stručnjaci upozoravaju: Parkiran automobil nije poželjno ostaviti u brzini
    1h 47m
    0
  • Otkrivena spomen-ploča povodom 30 godina od osnivanja ratne bolnice
    3h 37m
    2