Представљен пројекат „Паметна башта“ у Источном Сарајеву (ФОТО)

16.05.2022. 14:54
0
ИЗВОР: katera.news

На Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву данас је представљен пројекат „Паметна башта“, систем за онлајн моноторинг и управљање производње у заштићеном простору.

Жељка Пејовић, менаџер Пољопривредног кластера ,,СРП“ објаснила је предности овог пројекта и његову практичну примјену.

- Паметна башта омогућава да се у сваком моменту, путем телефона, може приступити подацима о влажности и температуре ваздуха, влажности земљишта као и управљање вентилацијом и наводњавање у пластенику – истакла је Пејовић.

Она је додала да ће кроз пројекат ,,READP“ заинтересованим произвођачима  бити омогућена набавка оваквог система.

- Подржали смо набавку пластеника за 548 произвођача – рекла је Пејовић и додала да је Министарство пољопривреде Републике Српске финансијски подржало пројекат са 7.360 КМ.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић рекао је да је циљ пројекта стварање првог центра дигиталне пољопривреде на простору Републике Српске.

- Већ смо обавили разговоре са два привредна друштва која су заинтересована за производе који су данас представљени – рекао је Поповић.

Он је позвао министарства високог образовања и пољопривреде да се укључе и подрже овакве пројекте.

Слика

Фото: katera.news

Игор Ђурђић, продекан за наставу на Пољопривредном факултету Универзитета у Источном Сарајеву истакао је да се „паметна башта“ може искористити у свим гранама пољопривреде.

Основни циљ пројекта је да се побољша повртарска производња и да се произвођачима поједностави бављење пољопривредом – рекао је Ђурђић, наглашавајући да пројекат иде у корак са модерним трендовима у свијету.

Професор доктор Грујица Вицо, руководилац Катедре за агроекономију и рурални развој Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву рекао је да реализација пројекта „Паметна башта“ највише користи малим пољопривредним газдинствима и онима у брдско-планинском простору.

Он је објаснио и да је идеја за истраживање овог пројекта изникла из пољопривредне производње и на иницијативу пољопривредних произвођача.

Тања Перовић, студент на другом циклусу студија на Пољопривредном факултету, истиче да систем дигитализације олакшава праћење огледа у пластенику.

- Преко апликације коју имам на мобилном уређају пратим одређене параметре у пластенику, тако да је моја ангажованост сведена на минимум – објашњава Перовић.

Верица Продановић, такође студент другог циклуса на Пољопривредном факултету напомиње да овај систем омогућава праћење ситуације у пластенику од куће,

Носилац пројекат је Пољопривредни кластер „Сарајево Романија Подриње“ (СРП) , а рађен је у сарадњи са Министарством пољопривреде Републике Српске, Пољопривредним и Електортехничким факултетом Универзитета у Источном Сарајеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду
У сриједу промоција романа „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву У сриједу промоција романа „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву
Милан треба нашу помоћ – позови 17047 Милан треба нашу помоћ – позови 17047
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    9h 35m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    11h 54m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    12h 21m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    15h 1m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    7h 42m
    0