Predstavljen projekat „Pametna bašta“ u Istočnom Sarajevu (FOTO)

16.05.2022. 14:54
0
IZVOR: katera.news

Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je predstavljen projekat „Pametna bašta“, sistem za onlajn monotoring i upravljanje proizvodnje u zaštićenom prostoru.

Željka Pejović, menadžer Poljoprivrednog klastera ,,SRP“ objasnila je prednosti ovog projekta i njegovu praktičnu primjenu.

- Pametna bašta omogućava da se u svakom momentu, putem telefona, može pristupiti podacima o vlažnosti i temperature vazduha, vlažnosti zemljišta kao i upravljanje ventilacijom i navodnjavanje u plasteniku – istakla je Pejović.

Ona je dodala da će kroz projekat ,,READP“ zainteresovanim proizvođačima  biti omogućena nabavka ovakvog sistema.

- Podržali smo nabavku plastenika za 548 proizvođača – rekla je Pejović i dodala da je Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske finansijski podržalo projekat sa 7.360 KM.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović rekao je da je cilj projekta stvaranje prvog centra digitalne poljoprivrede na prostoru Republike Srpske.

- Već smo obavili razgovore sa dva privredna društva koja su zainteresovana za proizvode koji su danas predstavljeni – rekao je Popović.

On je pozvao ministarstva visokog obrazovanja i poljoprivrede da se uključe i podrže ovakve projekte.

Slika

Foto: katera.news

Igor Đurđić, prodekan za nastavu na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu istakao je da se „pametna bašta“ može iskoristiti u svim granama poljoprivrede.

Osnovni cilj projekta je da se poboljša povrtarska proizvodnja i da se proizvođačima pojednostavi bavljenje poljoprivredom – rekao je Đurđić, naglašavajući da projekat ide u korak sa modernim trendovima u svijetu.

Profesor doktor Grujica Vico, rukovodilac Katedre za agroekonomiju i ruralni razvoj Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu rekao je da realizacija projekta „Pametna bašta“ najviše koristi malim poljoprivrednim gazdinstvima i onima u brdsko-planinskom prostoru.

On je objasnio i da je ideja za istraživanje ovog projekta iznikla iz poljoprivredne proizvodnje i na inicijativu poljoprivrednih proizvođača.

Tanja Perović, student na drugom ciklusu studija na Poljoprivrednom fakultetu, ističe da sistem digitalizacije olakšava praćenje ogleda u plasteniku.

- Preko aplikacije koju imam na mobilnom uređaju pratim određene parametre u plasteniku, tako da je moja angažovanost svedena na minimum – objašnjava Perović.

Verica Prodanović, takođe student drugog ciklusa na Poljoprivrednom fakultetu napominje da ovaj sistem omogućava praćenje situacije u plasteniku od kuće,

Nosilac projekat je Poljoprivredni klaster „Sarajevo Romanija Podrinje“ (SRP) , a rađen je u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Republike Srpske, Poljoprivrednim i Elektortehničkim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    23h 19m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    8h 52m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    23h 29m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    8h 58m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    8h 56m
    0